Et knippe lenker fra noen av dagens interessante saker.

https://www.nrk.no/nordland/_-sola-kan-na-sitt-laveste-aktivitetsniva-pa-300-ar-1.13356064

– Sola kan nå sitt laveste aktivitetsnivå på 300 år

Dersom britiske forskere har rett, kan sola snart går inn i en lang «dvale». Det vil i så fall få flere konsekvenser.

Dersom du ikke bor ved polare breddegrader og er glad i nordlys, er en ny studie fra University of Reading dårlig nytt.

Britiske forskere har nemlig sett nærmere på globale variasjoner i solvinden de siste fire århundrer, og diskuterer i lys av dette om sola snart vil nå et historisk lavt aktivitetsnivå.

– Innen midten av århundret vil vi kunne se den laveste solaktiviteten på 300 år, og denne situasjonen vil kunne vedvare i 50–60 år, hevder Dr. Mathew Owens, som har ledet studien.
http://forskning.no/meninger/kommentar/2017/01/hvorfor-har-noen-folkeslag-saa-hoey-iq-tunstad

Hvorfor har noen folkeslag så høy IQ?

Jøder av europeisk avstamning har en gjennomsnittlig IQ minst 15 prosentpoeng over oss andre. Japanske barn er overlegne i matte. Er det arv eller miljø?

https://www.nrk.no/norge/_-historisk-mye-gjeld-kan-ende-med-en-boligprissmell-i-ar-1.13363758

– Historisk mye gjeld kan ende med en boligprissmell i år

Nordmenn har nær lånt et halvt oljefond. Den rekordhøye gjelda kan utløse et boligprisfall, advarer ekspertene.

https://www.nrk.no/norge/driftet-nodnettet-ulovlig-fra-india-1.13358591

Driftet Nødnettet ulovlig fra India

IT-arbeidere i India har hatt full tilgang til Nødnettet, i strid med sikkerhetsloven. Inderne har ingen gyldig autorisasjon og ikke nødvendig sikkerhetsklarering.

https://www.nrk.no/norge/kineser-boom-for-hurtigruten-1.13364096

Kineser-boom for Hurtigruten

Etter at Norge-Kina-forholdet ble normalisert, strømmer kinesiske turister til Hurtigruten. I flere år har selskapet vært utestengt fra markedsføring i Kina.

http://www.dn.no/nyheter/2017/02/07/0516/Utenriks/spar-dollarkollaps-som-pa-1980-tallet

Spår dollarkollaps som på 1980-tallet

Store deler av verdensøkonomien holder høy hastighet og dette kan fortsette – støttet av USA i 2017. Valutastrateg David Marsh spår at dollaren vil kollapse som den gjorde på 1980-tallet.

http://www.aftenbladet.no/utenriks/Vil-nekte-Trump-a-tale-i-det-britiske-Parlamentet-538488b.html

Vil nekte Trump å tale i det britiske Parlamentet

Lederen i det britiske Underhuset motsetter seg å la Donald Trump få tale der når den amerikanske presidenten kommer på statsbesøk senere i år.

– Vi verdsetter vårt forhold til USA. Men jeg føler veldig sterkt at vår motstand mot rasisme og kvinneundertrykkelse og vår støtte til likhet for loven og et uavhengig rettsvesen er svært viktig for Underhuset, sa John Bercow i en tale mandag.

http://www.dn.no/nyheter/2017/02/07/0456/Utenriks/kreml-ber-fox-beklage-putin-utsagn

Kreml ber Fox beklage Putin-utsagn

En talsperson for Russlands president Vladimir Putin er indignert etter at Putin ble kalt «morder» i et intervju med USAs president Donald Trump.

I intervjuet søndag argumenterte reporter Bill O’Reilly mot Trump og kalte Putin en morder, hvorpå Trump svarte at USA også har sine svin på skogen.

Putins talsperson Dmitri Peskov nektet mandag å kommentere Trumps uttalelser, men betegnet O’Reillys utsagn som «uakseptable og støtende».

http://avpixlat.info/2017/02/06/bilar-brann-i-goteborg-malmo-uppsala-halmstad-helsingborg-och-lund/

Bilar brann i Göteborg, Malmö, Uppsala, Halmstad, Helsingborg och Lund

Under lördagen och natten mot söndag brann bilar på en rad orter i landet.  Några mil söder om Örebro totalförstördes en villavagn i en brand som misstänks ha varit anlagd ,och i Falkenberg fick en bil under färd en stor sten kastad genom vindrutan; ett vansinnesdåd som kunde ha resulterat i en allvarlig trafikolycka.

På söndagseftermiddagen utbröt en storbrand i ett köpcentrum i Halmstad. Det finns misstankar om att branden kan ha varit anlagd. Och under natten mot måndag sprängdes en bil i Täby, i nordöstra Stockholmsområdet.

http://www.friatider.se/flyktingbarn-i-stort-knivslagsmal-i-centrala-goteborg

40-tal flyktingbarn i stort knivslagsmål i centrala Göteborg

Uppemot ett 40-tal så kallade flyktingbarn drabbade under måndags­eftermiddagen samman i ett knivslagsmål i centrala Göteborg. Flera av männen har förts till sjukhus för vård.

http://denkorteavis.dk/2017/ny-ombudsmanden-kritiserer-inger-stojberg-det-skal-vaere-tilladt-med-barnebrude-pa-asylcentrene-men-nu-har-han-maske-faet-kolde-fodder/

Ombudsmanden kritiserer Inger Støjberg: Det skal være tilladt med barnebrude på asylcentrene

Integrationsminister Inger Støjbergs (V) har forsøgt at præcisere over for asylansøgere, at det er den danske lovgivning og ikke islams, der gælder på de danske asylcentre.

Det ser nu ud til at blive underkendt af Folketingets Ombudsmand. Sådan var det i hvert fald tidligt på dagen i går.

Kritikken kommer, efter at ministeriet sidste år den 10. februar 2016 udsendte en instruks til Udlændingestyrelsen om, at ”såkaldte barnebrude ikke længere skulle indkvarteres sammen med deres ældre ægtefæller i det danske asylsystem.”

http://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2017/02/IMF-Hellas-gjeld-er-uholdbar

IMF: Hellas’ gjeld er uholdbar

Hellas’ økonomi viser positive tegn til endring, men det er ikke nok på lang sikt. Kreditorene må ettergi gjeld, mener Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Til tross for Hellas’ enorme oppofrelser og sjenerøs støtte fra europeiske partnere kan ettergivelse av gjeld trolig bli nødvendig for å oppnå et holdbart gjeldsnivå, skriver IMF i en uttalelse.

Hellas har nå 23 prosent arbeidsledighet og gjelda utgjør ifølge IMF 180 prosent av det mest optimistiske anslaget for brutto nasjonalprodukt. Det betegnes som «ikke bærekraftig».

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/e-tjenesten/e-sjefen-russland-vil-skape-indre-splid-og-uro-i-europa/a/23917059/

E-sjefen: Russland vil skape indre splid og uro i Europa

E-tjenesten tror at Vladimir Putin vil spille på misnøye blant velgerne i Europa for å øke sympatien for Russland og samtidig svekke oppslutningen om NATO og EU.

Morten Haga Lunde, som er sjef for E-tjenesten, spår at et mer aggressivt og selvhevdende Russland vil utfordre og svekke vestlige samfunn i år.

http://e24.no/makro-og-politikk/eu/nepotisme-anklager-mot-le-pen-motstander-faar-investorer-til-aa-skjelve/23917705

Nepotisme-anklager mot Le Pen-motstander får investorer til å skjelve

Dersom Marine Le Pen blir Frankrikes nye president vil det påvirke markedet «veldig, veldig negativt», mener valutastrateg. Nå er hennes vinnersjanser styrket.

Valutastrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea mener det er påfallende at rentene på statsobligasjoner i Frankrike, Spania og Italia skyter i været, samtidig som de tyske rentene faller. Hun mener forklaringen kan ligge i utviklingen i det franske presidentvalget.

Presidentkandidat François Fillon for Det konservative partiet kjemper i disse dager for sitt politiske liv. Det skjer etter anklager om at han har gitt fiktive, men godt betalte jobber til tre av sine familiemedlemmer.

Politiet etterforsker nå om hans kone og to av hans fem barn har fått slike stillinger av den tidligere statsministeren, skriver The Guardian.

http://www.dagsavisen.no/verden/ytre-hoyre-kan-vinne-valget-1.921872

Ytre høyre kan vinne valgetHan ble årets politiker i fjor og jublet etter Trump-seieren. Geert Wilders’ parti på ytre høyre fløy kan bli størst i valget i Nederland i mars.

http://www.dagsavisen.no/innenriks/hen-forslag-kritisert-av-ap-politiker-1.921970

Hen-forslag kritisert av Ap-politiker– Jeg blir provosert, sier stortingspolitiker Irene Johansen (Ap) om partiets forslag om ny kjønnskategori.
– Det er ikke definert klare kriterier for hva dette «hen»-kjønnet skal være. Hva er da poenget med å skrive dette i programmet vårt? Jeg har heller ikke hørt noen spesifikke krav om dette tredje kjønnet, sier Johansen, som sitter på Stortinget for Østfold.

Med en tredje kjønnskategori, vil man ikke lenger trenge å definere seg selv som kvinne eller mann i passet, har AUFs leder Mani Hussaini eksemplifisert om bakgrunnen for forslaget.
http://www.klassekampen.no/article/20170207/ARTICLE/170209896

Mot ny våroffensiv fra Taliban • Kabul mister områder

Taliban på vei ut av dvalen

PRØVE: Talibans kommende vår­offensiv kan blir prekær for Kabul-regimet.

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/Stein-til-byrden-for-utsatt-journalistikk-614548b.html

Stein til byrden for utsatt journalistikk

Abonnementsinntekter blir stadig viktigere for finansiering av norskprodusert journalistikk. Et forbud mot oppfølging av egne kunder vil være et alvorlig anslag mot muligheten til å utvikle nye forretningsmodeller.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/politiet-om-advokat-amir-mirmotahari-han-avtalte-drap/a/23917575/

Politiet om advokat Amir Mirmotahari: Han avtalte drap

Politiet mener den tidligere advokaten Amir Mirmotahari (39) inngikk en avtale om å få en navngitt person drept.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/flyktningkrisen-i-europa/norsk-lege-om-lesvos-vanskelig-aa-beskrive-med-ord/a/23915966/

Norsk lege om Lesvos: – Vanskelig å beskrive med ord

Vinteren gjør at det kommer færre båtflyktninger til Europa. De som trosser lave temperaturer og iskaldt vann, gjør det med livet som innsats.

Rundt midnatt natt til fredag fikk den norske legen Ali Watti (31) fra Bergen beskjed på meldingstjenesten WhatsApp om at en båt med flyktninger nærmet seg Lesvos.

http://www.aftenposten.no/verden/Regjeringen-i-Romania-forsoker-a-legalisere-korrupsjon-Det-kan-ikke-folket-finne-seg-i-614585b.html

Regjeringen i Romania forsøker å legalisere korrupsjon. Det kan ikke folket finne seg i.

Den rumenske regjeringen prøver å gjøre korrupsjon legalt. Nå gir også bedrifter folk fri for at de skal kunne delta i de stadig større protestene.

Etter at hundretusener demonstrerte i gatene mot et regjeringsdekret som skulle avkriminalisere korrupsjon, kunngjorde statsminister Sorin Grindeanu (fra det sosialdemokratiske partiet PSD) lørdag at den såkalte hasteloven skulle trekkes tilbake. Siden 2004 har 18 ministre fra ulike regjeringer blitt tiltalt eller dømt for korrupsjon.

Men folk skjønte at det ikke var en reell kursendring. Regjeringen ville bare forandre måten lovendringen ble forsøkt innført på.

Som en reaksjon på fortsatt demonstrantene å strømme ut i gatene på søndag. Opp mot en halv million mennesker skal ha slik ha uttrykt sin mening i Bucuresti og andre store byer. Mandag morgen ble lovforslaget sendt til parlamentet. Samme kveld fortsatt protestene – på syvende dagen og ingenting tyder på at konflikten roer seg.

– Gå av, ropte folk.

http://www.dagbladet.no/kultur/to-tredjedeler-av-det-samiske-folk-snakker-ikke-samisk-i-dag/67010168

To tredjedeler av det samiske folk snakker ikke samisk i dag

Det samiske samfunnet er avhengig av et levende språk da det er språket som bærer vår kulturelle arv og våre verdier. Uten språket vil vi slutte å eksistere som et særegent folk.

Les også

-
-
-
-