Sakset/Fra hofta

Svært mange såkalt «enslige mindreårige» asylsøkere har klart å lure seg til opphold i Norge på sviktende grunnlag. Og norske myndigheter har latt seg lure.

Nå må vi ta konsekvensene av en – bokstavelig talt – grenseløst naiv politikk: Antallet familie- gjenforeningssaker for enslige mindreårige asylsøkere var i fjor tredoblet sammenlignet med 2014.

I 2015 kom det 5.400 enslige, mindreårige asylsøkere (EMA) til Norge. Noen må ha luktet lunta, for da ble kravene til familiegjenforening strammet inn. Det hjalp fint lite:

Tre år senere har rekordmange enslige mindreårige fått foreldre og søsken til Norge, skriver Aftenposten.

De fleste av de 1.557 familiegjenforeningssakene for enslige mindreårige asylsøkere i 2018 gjelder personer fra Afghanistan, Eritrea og Syria.

83 prosent av enslige asylbarn som søkte familiegjenforening i 2018, fikk ja. I 41 prosent av sakene kom foreldrene til Norge. I 59 prosent kom søsknene.

Det er ikke heldig, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

– Felles for gruppen er at de ikke hadde omsorgspersoner vi kjenner til, da de søkte asyl. Da er det ikke heldig at de etter å ha fått opphold faktisk har omsorgspersoner likevel, sier Kallmyr til Aftenposten. (NTB)

– Ikke heldig

Ikke heldig? Det er en pen måte å si det på. Du kan godt ta litt hardere i, Kallmyr.

Ifølge UDIs definisjon er du EMA dersom du er mindreårig og uten følge av familemedlemmer i det øyeblikk du krysser grensen til Norge:

«Du er en enslig mindreårig asylsøker hvis du er under 18 år, kommer til Norge uten foreldre eller andre med foreldreansvar og søker beskyttelse (asyl) i Norge.»

Du kan altså ha familie – masse familie – og allikevel få status som enslig mindreårig asylsøker. Det avgjørende er at du ikke har familien med til Norge.

Men hva gjør vel det, når du har klart å komme deg til et land som holder seg med en gjeng usannsynlig naive og godtroende politikere? Svar: Det betyr ingenting. Det betyr at du (egentlig: familien din, som har sendt deg ut på en flere tusen kilometer lang, farefull reise i menneskesmugleres klør) har knekt koden. Det betyr at du er et ankerbarn.

Dette må vi nå ta konsekvensene av.

Gratulerer, Norge.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Les også