Svært mange såkalt «enslige mindreårige» asylsøkere har klart å lure seg til opphold i Norge på sviktende grunnlag. Og norske myndigheter har latt seg lure.

Nå må vi ta konsekvensene av en – bokstavelig talt – grenseløst naiv politikk: Antallet familie- gjenforeningssaker for enslige mindreårige asylsøkere var i fjor tredoblet sammenlignet med 2014.

I 2015 kom det 5.400 enslige, mindreårige asylsøkere (EMA) til Norge. Noen må ha luktet lunta, for da ble kravene til familiegjenforening strammet inn. Det hjalp fint lite:

Tre år senere har rekordmange enslige mindreårige fått foreldre og søsken til Norge, skriver Aftenposten.

De fleste av de 1.557 familiegjenforeningssakene for enslige mindreårige asylsøkere i 2018 gjelder personer fra Afghanistan, Eritrea og Syria.

83 prosent av enslige asylbarn som søkte familiegjenforening i 2018, fikk ja. I 41 prosent av sakene kom foreldrene til Norge. I 59 prosent kom søsknene.

Det er ikke heldig, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

– Felles for gruppen er at de ikke hadde omsorgspersoner vi kjenner til, da de søkte asyl. Da er det ikke heldig at de etter å ha fått opphold faktisk har omsorgspersoner likevel, sier Kallmyr til Aftenposten. (NTB)

– Ikke heldig

Ikke heldig? Det er en pen måte å si det på. Du kan godt ta litt hardere i, Kallmyr.

Ifølge UDIs definisjon er du EMA dersom du er mindreårig og uten følge av familemedlemmer i det øyeblikk du krysser grensen til Norge:

«Du er en enslig mindreårig asylsøker hvis du er under 18 år, kommer til Norge uten foreldre eller andre med foreldreansvar og søker beskyttelse (asyl) i Norge.»

Du kan altså ha familie – masse familie – og allikevel få status som enslig mindreårig asylsøker. Det avgjørende er at du ikke har familien med til Norge.

Men hva gjør vel det, når du har klart å komme deg til et land som holder seg med en gjeng usannsynlig naive og godtroende politikere? Svar: Det betyr ingenting. Det betyr at du (egentlig: familien din, som har sendt deg ut på en flere tusen kilometer lang, farefull reise i menneskesmugleres klør) har knekt koden. Det betyr at du er et ankerbarn.

Dette må vi nå ta konsekvensene av.

Gratulerer, Norge.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂