Den enslige mindreårige asylsøkeren Reza Alizada ble drept av en annen enslig mindreårig asylsøker i dobbeltdrapet i Prinsensgate i Trondheim 17. september. 

Det «enslige asylbarnet» Rezas familie søker opphold i Norge. Mor, far og fire søsken ble onsdag eskortert av politi fra Trondheim til Oslo for å søke opphold i kongeriket Norge.

Reza kom til landet som enslig, mindreårig asylsøker. I september ble han drept. Da bestemte Trondheim kommune seg for å betale reisen til Norge, pluss kost og losji, slik at hans foreldre kunne komme til begravelsen. En aksjon samlet inn penger slik at også fire søsken kunne bli med til begravelsen.

 

Begravelsen som – undelig nok – skulle skje i Trondheim. Afghaneren skulle begraves i Norge. Familien befant seg i Tyrkia, minus en bror som studerer i Tyskland. Afghanistan, Tyrkia, Tyskland – men begravelsen måtte skje i Norge. I Trondheim.

Hvorfor?

Svaret fikk vi kanskje sent i går kveld. Da ble det klart at mor, far og fire søsken søker opphold i Norge.

Den offisielle versjonen er at de søker opphold i Norge fordi Tyrkia ikke vil slippe dem inn igjen dersom de returnerer.

Familiens bistandsadvokat Erik Widerøe sier at familien ble fratatt dokumentene som viser at de har rett til opphold i Tyrkia da de var i ferd med å forlate landet.

– Da ble det klart at det var usikkert om de kunne returnere til Tyrkia. Jeg prøvde å få garantier fra tyrkiske myndigheter for at de kunnne returnere, men det fikk jeg ikke, sier Widerøe til Document sent onsdag kveld.

Likevel reiste de seks familiemedlemmene til Norge.

Da de i går onsdag skulle returnere ble det endelig klart at de ikke får ny oppholdstillatelse i Tyrkia, ifølge Widerøe.

Familien ankom Norge onsdag i forrige uke. Torsdag dagen etter var det et møte hvor både Widerøe og representanter for familien og Trondheim kommune var tilstede. Da ble Trondheim kommune informert om at familien ikke lenger hadde godkjent opphold i Tyrkia, sier Erik Widerøe.

Den drepte Reza Alizadas bror Quasem (bildet) bor og studerer i Frankfurt. Han reiste til Trondheim allerede to dager etter drapet for å finne ut hva som skjedde med hans bror, den «enslige mindreårige asylsøkeren». Det er foreløpig uklart om også Quasem søker opphold i Norge. Skjermdump fra NRK Midtnytt

Etter at dette møtet fant sted snakket Document med Trondheim kommunes sjef for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid. Hun nevnte ikke med et ord at kommunen var i ferd med å få seks nye asylsøkere i fanget, til tross for at hun må ha visst det på dette tidspunktet. Hennes etat ble informert allerede torsdag i forrige uke.

Trondheim kommunes direktør for Oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid.

Også rådmann Morten Wolden unngikk behendig å nevne dette da Document snakket med ham fredag ettermiddag.

Beslutningen om å dekke kostnadene for Rezas Alizadas foreldre ble tatt i samråd med oppvekstdirektør Nereid, men til syvende og sist var det min beslutning, presiserte Trondheims rådmann Morten Wolden overfor Document.

Bistandsadvokat Erik Widerøe bekrefter at det var etat for Oppvekst og utdanning som representerte kommunen på møtet.

– Ja, det er de som har ansvar for de enslige mindreårige asylsøkerne, sier Widerøe.

– Var kommunaldirektør Camilla Trud Nereid tilstede?

– Det må kommunen svare på.

– Har familien tenkt å søke asyl i Norge?

– Det vet jeg ikke, jeg har ikke snakket med dem om det, sier Widerøe. Alt fokus har vært på begravelsen og å få familien hit til Norge, blant annet å skaffe dem visum, forklarer advokaten.

Utlendingsdirektoratet innvilget familien et syvdagers besøksvisum i forbindelse med begravelsen.

Hva tenkte UDI?

Hva tenkte Trondheim kommune? Rådmann Morten Wolden? Kommunaldirektør Camilla Trud Nereid?

Hvor naiv er det lov å være?

 

NRK Trøndelag

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Mest lest

Les også