Sakset/Fra hofta

Foto: Google maps 

Ved Rosenborg Ungdomsskole i Trondheim er man i ferd med å miste kontrollen. En «multietnisk» ungdomsgjeng ved skolen står bak hærverk og skytetrusler og kommunen innrømmer at problemet har vært kjent. Lenge. Og det gjelder visst ikke bare Rosenborg ungdomsskole heller.

Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Nereid, forstår at foreldre er bekymret for barna sine. Flere barn holdes hjemme fra skolen. Hun sier til NRK:

– Vi har hatt problemet siden skolestart i 2017. Vi har tidligere satt i gang en rekke tiltak, men vi ser nå at tiltakene ikke har fungert godt nok. Dette er et komplekst problem som vil ta tid. Dessverre er dette noe som også går igjen ved andre ungdomsskoler.

Et komplekst problem som vil ta tid? Spør Sverige om de komplekse problemene har gått over med tiden. Hvor lang tid trenger Nereid og Trondheim kommune på seg? Mange nok år til at de som sitter i kommunestyret kan pensjonere seg og flytte til Spania?

Ifølge Nereid så er ungdomsmiljøet i byen blitt tøffere enn før. Hun mener det har skjedd en samfunnsendring som offentligheten ennå ikke har tatt innover seg. Nereid ser ikke ut til å forstå at hun er «offentligheten» som ikke har tatt dette innover seg. Fra den trygge boblen i NTNU har Nereid plutselig støtt på livets realiteter:

– Jeg vil betegne min overgang fra NTNU til kommunen som en overgang fra Kardemommeby til Gotham City, sier Nereid.

Hva denne samfunnsendringen som Nereid beskriver faktisk består i, blir hverken utdypet eller fulgt opp av NRK. Og løsningen er som vanlig å tilføre «ekstra ressurser».

– Fra mandag vil det være tilbud om alternative læringsarenaer utenfor skolen for noen av elevene, forteller Nereid.

Tilbudet om alternative læringsarenaer utenfor skolen skal gjelde elevene som står bak truslene. Hvorfor har det tatt så lang tid å fjerne disse elevene?

– Alle skal ha et trygt skoletilbud i nærmiljøet sitt, sier Nereid.

Hun mener Rosenborg skole er trygg, men sier hun har forståelse for at bekymrede foreldre velger å holde barna hjemme. Nereid lover at situasjonen skal bli bedre.

– Jeg lover at Rosenborg skole er trygg neste uke, sier Nereid.

Det er litt av et løfte.

Politistasjonssjef ved Trondheim sentrum politistasjon, Arve Nordtvedt utvanner problemet så godt han kan. Eller kanskje det er NRK som gjør det. Det er vanskelig å si:

«I den aktuelle gjengen skal det være snakk ungdommer fra alle samfunnslag, og av flere ulike etnisiteter.»

Nordtvedt innrømmer at det politiet kan gjøre ikke er nok, selv om de har god oversikt over hvem ungdommene er. Han etterlyser «medansvar».

– Det er åpenbart ikke tilstrekkelig med bare de grepene politiet kan ta, det er flere som må ta medansvar. Her er det også skole- og sosialfaglige virkemidler som må settes inn i større grad, mener Nordtvedt.

– Dette er krevende, vi snakker om unge sårbare mennesker, sier Nordtvedt.

Det var vel også et «sårbart ungt menneske» da, den asylsøkeren som i forrige uke drepte to og skadet en tredje asylsøker. Dette er «våre ungdommer» sa Camilla Nereid da og «medansvaret» som Nordtvedt etterlyser , ja det ble da plassert hos den norske befolkningen:

– Vi har fått bekreftet identiteten på den ene, og det er en enslig mindreårig asylsøker, som er vårt ansvar, men vi antar at også de andre involverte ungdommene er våre ungdommer, sier Camilla Trud Nereid,

Det har vært en travel tid for Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Nereid i det siste. Det er mye som skal ryddes opp i Trondheim – aka Gotham City.

Kanskje det er på tide å få fatt i Batman?

Sånn. Nå blir alt bra i Trondheim/Gotham City.

NRK

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Les også