Nytt

Afghaneren som overlevde angrepet sitter på gaten utenfor leiligheten før han blir hentet av ambulansepersonell.

Den siktede for dobbeldrapet i Trondheim skal ha vært et av «oktoberbarna» – nå advarer folk som arbeider med asylsøkerne: Det er flere «tikkende bomber». Kommunens egne folk kaller dem «potensielt farlige».

NRK har snakket med flere frivillige som jobber med asylsøkere og flyktninger i Trondheim. De skal i over et år ha advart om voldsomme utbrudd.

– Vi advarte

Ifølge NRK hevder flere at den drapssiktede 18-åringen langt fra er den eneste «tikkende bomben» der ute.

– Vi har flere ganger vært i møter med representanter fra kommunen og sagt klart ifra at vi frykter at noe slikt kunne skje, sier en kvinne som arbeider frivillig med å bistå og gi råd til asylsøkere og flyktninger i byen.

Kvinnen ønsker å være anonym, men ansatte ved rådmannens kontor bekrefter at de har hatt jevnlige møter – der hun og andre frivillige har tatt opp ulike bekymringer om asylsøkere i Trondheim.

– Vi må tørre å snakke om dette. Det er flere «tikkende bomber» der ute, hevder hun.

Kvinnen er selv innvandrer og har, sammen med andre frivillige, i flere år hjulpet asylsøkere. De er tilknyttet en organisasjon som får tilskudd fra Trondheim kommune for dette arbeidet.

– Jeg har advart mot at det kan komme voldsomme utbrudd fra blant andre «oktoberbarna». Det har jeg varslet om til folk i kommunen i over ett år nå, sier hun.

Har selv vært «utsatt for en grov hendelse»

Den siktede skal ha vært et av «oktoberbarna», skriver NRK. Dette er unge asylsøkere som kom til Norge 2015 og fikk midlertidig opphold. Kvinnen mener at flere asylsøkere som har fått avslag eller midlertidig opphold, er i en særlig risikogruppe.

Så sier hun dette:

– Jeg har selv blitt utsatt for en grov hendelse, i forbindelse med samtaler jeg har hatt. Saken er nå under etterforskning av politiet, så jeg ønsker ikke å gå nærmere inn i detaljer om hva som skjedde.

Ine Johannessen, tidligere verge for den drapssiktede 18-åringen og nestleder i vergeforeningen Følgesvennen, koblet i Klassekampen før helgen dobbeltdrapet i Trondheim direkte til norsk asylpolitikk og la alt ansvaret for drapene på den norske staten.

Johannessen sier at hun ikke er overrasket over at det endte som det gjorde og at hun er redd for at det kan skje igjen.

– Dette er altså resultatet av en villet politikk fra Norge, sier Johannessen.

«Potensielt farlige» ifølge kommunen

Også ansatte i Trondheim kommune som arbeider med unge asylsøkere bekrefter overfor NRK at de som har fått avslag eller som kun har fått midlertidig opphold kan oppleve situasjonen som «særdeles fortvilt».

De bruker ord som «potensielt farlige» om noen av dem.

Oppvekstsjefen i Trondheim kommune sier de er klar over at den midlertidige situasjonen kan være vanskelig.

– Kommunen er både klar over, og svært bekymret for, denne gruppen, sier kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, til NRK.

Kommunaldirektøren er imidlertid ikke enig i at den drapssiktede 18-åringen var i noen risikogruppe.

 
 

Støtt Document 😊

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Les også