Sakset/Fra hofta

Ine Johannessen, nestleder i Vergeforeningen Følgesvennen. Foto: privat

Den tidligere vergen for afghaneren som er siktet for dobbeltdrap i Trondheim legger alt ansvaret for drapene på den norske staten.

– Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen til Klassekampen.

– Ansvaret må plasseres der det hører hjemme, og det er hos norske myndigheter, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den afghanske 18-åringen som nå er varetektsfengslet, siktet for dobbeltdrap.

Johannessen var verge for afghaneren i to og et halvt år frem til hans 18-årsdag nylig. Hun er også nestleder i den nasjonale Vergeforeningen Følgesvennen.

Dermed kan det være grunn til å mistenke at Johannessen ikke er alene om sine fullstendig hårreisende meninger. Er dette forkvaklede synet på personlig ansvar alminnelig utbredt blant landets asylbarn-verger?

Enda verre: er dette også Vergeforeningens offisielle syn?

Vergeforeningen Følgesvennen er, ifølge sin egen nettside, en «ideell og frittstående forening for representanter og verger for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger.»

Vergeforeningens formål er «å bidra til å styrke verger i deres arbeid for å ivareta og fremme enslige mindreårige asylsøkeres og flyktningers rettigheter og interesser. For å oppnå dette målet arbeider vergeforeningen både politisk og praktisk – gjennom politisk påvirkning…»

Og her er vi ved sakens kjerne. Johannessen, og trolig også resten av foreningens ledelse, kjemper en politisk kamp. De forsvarer sine klienter, de enslige mindreårige asylsøkernes (EMA) interesser – asylsøkere som ofte hverken er enslige eller mindreårige.

Mandag var det altså en EMA som drepte to andre EMA-er.

Er det tilfeldig at det er først nå vi hører fra Johannessen og vergeforeningen? Nå når også ofrene er «asylbarn»?

– Jeg føler veldig sterkt med de to guttene som ikke lever lenger, sier Ine Johannessen til Klassekampen.

For bare to måneder siden ble en 18-åring drept i Vadsø, også han ble drept av en enslig mindreårig asylsøker – sannsynligvis en av vergeforeningens medlemmers klienter.

Men offeret var en nordmann: Håvard Pedersen, som ble stukket ihjel på jobb.

Hvor var Ine Johannessen og vergeforeningen hennes da? På ferie? I selvindusert koma?

Jeg finner ikke et eneste spor på nettet etter noen uttalelse fra hverken Johannessen eller foreningen. Var saken for «følsom» til å slå politisk mynt på?

Heller ikke drapssaken i Trondheim er det direkte lett å utnytte politisk, fordi den er nettopp dét: en drapssak. To unge mennesker er døde, og det er Ine Johannessens klient som har drept dem. Det er på mange måter høyrisikosport å forsøke å utnytte slikt.

Men se om ikke Johannessen finner en vei rundt problemet. Hun stiller en diagnose:

– Jeg har ikke annen forklaring på dette enn at den siktede må ha blitt psykotisk. Det må dreie seg om en alvorlig psykose, sier Johannesen.

Men er hun lege? Egentlig er det vel ikke helt kosher å stille avstandsdiagnoser heller, selv for leger.

Siktede kom til Norge som 15-åring i 2015, som mange av «oktoberbarna».

Johannessen uttaler seg villig om hvordan livet i Norge arter seg for de enslige mindreårige asylsøkerne. Siden flyktningkrisen i 2015 har hun vært verge for mer enn hundre «barn», og beskriver en hverdag preget av mye usikkerhet, ubearbeidede traumer og redsel.

– De aller fleste har vært utsatt for traumer. De har kanskje sett foreldre bli drept, vært i livsfare eller opplevd å få vite at resterende familiemedlemmer har blitt drept av Taliban eller Den islamske staten, sier Johannesen, som er svært kritisk til behandlingen de enslige mindreårige asylsøkerne får i Norge.

Hun sier at «ungdommene» blir flyttet mye rundt, de blir i liten grad sett og hørt, og får ikke behandling for de traumene de bærer med seg.

Vergen er også svært kritisk til at de såkalte oktoberbarna kun får ettårige oppholdstillatelser som må fornyes hvert år.

– Mange oppfatter dette som veldig belastende og usikkert. De tåler snart ikke mer, sier Johannessen.

«Hun har lenge vært bekymret for at presset mot ungdommene skulle utløse voldelige hendelser eller drap», skriver KK.

«Hun har lenge vært bekymret…» Da må hun ha vært bekymret for to måneder siden også. – Hvis du virkelig var så bekymret, Johannessen, hvorfor var du musestille da Håvard ble slaktet på Coop Byggmix i Vadsø?

– Ungdommer som kom i 2015 har levd i usikkerhet i tre år. Dette er noe jeg har ventet på. Dersom det ikke skjer en endring fra myndighetenes side, er jeg redd en slik hendelse kan skje igjen. Dette kunne like godt ha skjedd med norske ungdommer om de hadde blitt utsatt for det samme, sier hun.

«Dette kunne like godt ha skjedd med norske ungdommer» Kunne det..?

Det vet vi ikke, derimot vet vi at asylbarn har drept før.

Men når offeret er en nordmann, gjelder denne regelen for Ine Johannessen og Vergeforeningen Følgesvennen: Största möjliga tystnad.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Les også