Nytt

Farid Shariati. Foto: MDG

Leder for Miljøpartiet de Grønne i Vadsø, Farid Shariati, reagerer på at drapsmannen i Vadsø blir omtalt som asylsøker. Han mener drapet er «en enkelthendelse».

18 år gamle Håvard Pedersen ble lørdag drept etter å ha blitt stukket ned og drept på jobb av en afghansk asylsøker som kom til Norge som såkalt enslig mindreårig asylsøker i 2015.

Farid Shariati, som også representerer MDG i Vadsø kommunestyre, har i flere år jobbet med integrering i kommunen, skriver Aftenposten. Ifølge Shariati er mange av flyktningene og asylsøkerne i byen opptatt av å markere at de tar avstand fra hendelsen.

– De er frustrerte og lei seg. Jeg merker at flere har et større behov for å ta synlig avstand fra den siktede, enn det naboen min, som ikke er innvandrer, har, sier han.

Han frykter at enslige mindreårige asylsøkere vil oppleve økt stigma som følge av oppmerksomheten rundt den siktede 17-åringen.

– Dette er en enkelthendelse. Da er det synd at det legges så mye vekt på at den siktede er asylsøker. Jeg synes det er respektløst overfor offeret og de pårørende. Dette er en stor tragedie for hele lokalsamfunnet, sier Shariati.

Også fungerende ordfører Otto Strand er «bekymret for at drapet skal føre til en holdningsendring blant innbyggerne».

– Nå er det viktig å minne om at gruppen av asylsøkere som bor her, ikke skal lide for at en enkeltperson som tilhører den gruppen har begått en voldshandling, sier han.

Farid Shariati ble for to år siden bøtlagt for bruk av narkotika. – Jeg har gjort noe veldig dumt, sa han dengang til Nordlys, og understreket at han var opptatt av åpenhet og ærlighet:

– Jeg håper at man kan ha forståelse for at alle gjør feil. Jeg har gjort en feil i privatlivet, det er uavhengig av hvilken posisjon jeg har, og har ingenting med politikken i mitt parti å gjøre. Det er veldig dumt, det forstår jeg, og det syns jeg selv. Nå håper jeg at jeg kan opparbeide meg tilliten på nytt, sier han, som opplever det som viktig å være ærlig om saken.

Les også