Sakset/Fra hofta

Vi kan ikke lenger late som om det er uvesentlig hvem som tilsynelatende umotivert slakter en intetanende 18-åring. Håvard Pedersen ble drept – stukket i hjel med kniv – mens han var på jobb på Coop Byggmix i Vadsø.

Vi kan ikke lenger late som om slikt er resultatet av tilfeldigheter, uheldige omstendigheter eller bortforklare det som «enkelthendelser».

Dét går ikke lenger. Uskyldens tid er ugjenkallelig forbi.

I forgårs publiserte vi saken MDG-leder i Vadsø: «Synd at det legges så mye vekt på at siktede er asylsøker»

Leder for Miljøpartiet de Grønne i Vadsø, Farid Shariati, reagerte på at drapsmannen i Vadsø ble omtalt som asylsøker. Han mente drapet var «en enkelthendelse».

Håvard Pedersen ble drept av en afghansk asylsøker som kom til Norge som såkalt enslig mindreårig asylsøker.

Farid Shariati, leder av Miljøpartiet de Grønne i Vadsø, og representant i Vadsø kommunestyre.

Farid Shariati, som også representerer MDG i Vadsø kommunestyre, sa at mange av flyktningene og asylsøkerne i byen er opptatt av å markere at de tar avstand fra hendelsen:

– De er frustrerte og lei seg. Jeg merker at flere har et større behov for å ta synlig avstand fra den siktede, enn det naboen min, som ikke er innvandrer, har, sier han.

Shariati frykter at enslige mindreårige asylsøkere vil oppleve økt stigma som følge av oppmerksomheten rundt den siktede 17-åringen.

En av Documents lesere, han kaller seg tarjei v, kommenterte under artikkelen, og vi siterer kommentaren in extenso:

«De er frustrerte og lei seg. Jeg merker at flere har et større behov for å ta synlig avstand fra den siktede, enn det naboen min, som ikke er innvandrer, har, sier han.»

Så du mener din nabo burde tatt avstand på vegne av…hva? Menneskeheten?

Voldshandlinger vil alltid være anomalier, toppen av isfjellet. For å definere først: MENA er Nord-Afrika og Midtøsten, inkl Afghanistan og andre stammesamfunnsbaserte land i sørvest-Asia. Jo mer innvandring derfra, jo flere isfjell, og så kan man begynne å regne etter.

Føler med de MENA-innvandrerne som nå blir uglesett, og hvor det garantert er mange som har gjort så godt de kan, hele sitt liv. Men enkeltmenneskers ønsker og drømmer kan aldri overstyre det faktum at nordmenn og 99 % av MENA-mennesker er grunnleggende forskjellige, og samvær mellom oss og dem er en uvegerlig oppskrift på gnisninger, samt ødeleggelse av det verdifulle, hadde nær sagt naturgitte, fellesskapet som vårt samfunn er bygget på, og som vi var så heldige å få i arv av våre forfedre.

Dette fellesskapet, denne fedrearven, innebærer en trygghet, en kontinuitet, og ikke minst en frihet. Denne springer ut av imøtekommenheten og forståelsen som mennesker fra samme territorium, og fra samme slekts- og kultur-tre, helt utvungent og intuitivt møter hverandre med. Det er denne innforlivelsen som bygger samfunn.

Små drypp av innvandring, også fra MENA, ville i utgangspunktet aldri vært noe problem, antageligvis det motsatte. Da kunne vi også problemfritt gjort som MDG vil: Forholdt oss til et drap fra en MENA-innvandrer uten å stigmatisere de av hans etniske brødre og søstre som levde blant oss.

Men det er ikke slik lengre: Det gjentar seg, det foregår, det vokser oss over hodet og det truer det helligste vi har: Vår fedrearv, vårt utvungne fellesskap, den eneste måten vi kan og vil bygge samfunn på: Dette tar ingen fra oss! sitrer det i meg.

Jeg tror dette fellesskapet, denne utvungenheten, har mothaker i sjelen, og rives den fra oss, så rives vi selv i stykker.

All sympati til uskyldige MENA-nyankomne som nå føler seg hånet og bebreidet; noen av dere er også genuine flyktninger.

Men vi er nordmenn, og ja, jeg får vel være redelig nok til å snakke på egne vegne: Beklager at dere har det slik. Men jeg håper også dere forstår, og det må være lov å si: At for meg er kanskje deres smerte akkurat nå et nødvendig onde, på veien mot et samfunn som langsomt våkner og tar fedrearven tilbake. Hvis dere må lide som en del av den prosessen, så beklager jeg, men et samfunn er så mye mer enn individer på en snor. Et samfunn er et fellesskap med lange røtter og usynlige tråder overalt. Og hvis ikke Norge hadde vært et slikt samfunn i utgangspunktet, så ville nok også bare et fåtall av dere prøvd å legge turen hit.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Les også