Nytt

Farid Shariati (MDG) reagerte i juli på at drapsmannen i Vadsø ble omtalt som asylsøker. Han mente drapet var «en enkelthendelse». Nå vil han og MDG ha mer innvandring.

Regjeringen har satt sammen en arbeidsgruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener det er noe feil ved regjeringens «menneskesyn» siden man ikke heller vil satse på innvandring.

– Man kan sette spørsmålstegn ved hva slags menneskesyn regjeringen har, når de er så opptatt av å få kvinner til å føde mer, heller enn å slippe flere inn i landet, sier Farid Shariati, sosialpolitisk talsperson i MDG til Klassekampen.

– Nye mennesker er mest verdifulle

Det er ikke er politisk oppgave å få folk til å få flere barn, mener han.

– En bedre politikk, hvis man ønsker å øke Norges innbyggertall, er å være mer åpen for omverden. Vi kan si velkommen til nye mennesker og anerkjenne at de er den mest verdifulle ressursen som finnes, sier Shariati.

MDG-talspersonen mener det er hykleri når norske myndigheter jobber på spreng for å få flere nordmenn.

– Norge bruker mye penger som bidrar til at befolkningsveksten i verden flater ut. Det er positivt. Men det sender et ganske spesielt signal når man samtidig stenger grensene for innvandring og sier «det må bli flere av oss,» sier Shariati.

Synkende fruktbarhet

Regjeringens arbeidsgruppe, som består av representanter fra tre ulike departementer, skal også finne ut av om noen av dagens ordninger gjør at folk venter med eller får færre barn, skriver Klassekampen.

Norge var i 2009 blant de mest fruktbare landene i Europa med en fruktbarhet per kvinne på 1,98. Det tallet sank ned til 1,62 i 2017. Utviklingen truer velferdsstatens bærekraft, advarer barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

– Arbeidsgruppa er satt ned for å vurdere endringer i relevante støtteordninger til barnefamilier, slik at de kan stimulere til at flere får barn tidlig og legge til rette for flere barnefødsler samlet sett, sier hun.

– Drapet på Håvard «en enkelthendelse»

Iransk-svenske Shariati er leder av Vadsø og Finnmark MDG og ble nylig medlem av MDGs sentralstyre.

Farid Shariati skal i flere år ha jobbet med integrering i Vadsø. Han kom i juli med et utspill etter drapet på Håvard Pedersen.

Shariati reagerte på at drapsmannen i Vadsø ble omtalt som asylsøker. Han mente drapet var «en enkelthendelse».

18 år gamle Håvard Pedersen ble 14. juli stukket ned og drept av en afghansk asylsøker som kom til Norge som såkalt enslig mindreårig asylsøker i 2015.

Afghaner? Pakistaner?

Siden har det kommet frem at politiet mener å ha bevis for at afghaneren egentlig er fra pakistan, og at han har løyet på alderen.

Shariati fryktet at enslige mindreårige asylsøkere ville oppleve økt stigma som følge av oppmerksomheten rundt den siktede asylsøkeren.

– Dette er en enkelthendelse. Da er det synd at det legges så mye vekt på at den siktede er asylsøker. Jeg synes det er respektløst overfor offeret og de pårørende. Dette er en stor tragedie for hele lokalsamfunnet, sa Shariati.

 

Les også