Tiltalte er født i Pakistan i 1997, sier statsadvokat Lars Fause. Rettssaken starter i Øst-Finnmark tingrett i desember.

«Afghaneren» som står tiltalt for å ha stukket ned og drept Håvard Pedersen (18) er slett ikke fra afghanistan – og han var heller ikke 17, men 20 år da drapet skjedde, sier statsadvokat Lars Fause.

Tiltalte er registrert som født i august 2000 etter opplysninger han selv oppgav da han kom til Norge i 2015. Statsadvokaten vil føre bevis for at han derimot er født i 1997 – i Pakistan, opplyser han til iFinnmark (bak mur).

Håvard Pettersen ble drept med kniv da han var på jobb på Coop Byggmix i Vadsø 14. juli.

Politiet mener altså at tiltalte ikke var en gutt på 17 år da drapet skjedde, men en voksen mann på 20.

– Vi har vært i kontakt med offisielle pakistanske myndigheter og mener vi har rett identitet på mannen. Ut fra disse opplysningene er han født i Pakistan i desember 1997, sier statsadvokat Lars Fause til iFinnmark.

På vei til Norge har mannen skiftet identitet flere ganger, ifølge Fause.

Han er registrert i Tyskland og tidligere Jugoslavia, og har oppgitt forskjellige navn og aldre samtlige steder, sier statsadvokaten.

Dermed ble han registrert som mindreårig asylsøker da han kom til Norge, med de rettigheter som følger med slik status.

Det er videre klart at tiltaltes alder vil ha mye å si dersom han blir dømt – forskjellen i utmålt fengselsstraff kan være 3-4 år, ifølge Fause.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!