Nytt

Aktoratet har videoopptak av mannen som er tiltalt for knivdrapet i på Håvard Pedersen (18) i juli – og selve handlingen. Mannen nekter for å ha vært til stede.

– Han nekter straffskyld og vedkjenner seg ikke handlingen. Han stiller seg uforstående til at han i det hele tatt har vært på stedet, sier statsadvokat Lars Fause i Troms og Finnmark statsadvokatembeter til NTB.

Saken kommer opp for Øst-Finnmark tingrett mandag og skal tas opp til doms allerede før uka er omme. De sakkyndige i saken har kommet til at tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet, og dermed strafferettslig utilregnelig.

Mannen har oppgitt at han er 17 år gammel fra Afghanistan, og har hatt midlertidig opphold i Norge siden 2015. Drapsetterforskerne mener han ga feil fødselsdato, identitet og nasjonalitet da han søkte asyl, og har framskaffet dokumentasjon på at mannen er 20 år gammel fra Pakistan.

Kan ikke straffes
Mannen kan uansett ikke straffes, ifølge aktor.

– Hvis retten konkluderer med at han var utilregnelig, kommer jeg til å legge ned påstand om at han overføres til tvungen psykisk helsevern, sier Fause.

Aktoratet har lagt opp til full bevisførsel, hvor flere overvåkingsopptak fra åstedet er sentrale. Hele hendelsesforløpet er fanget opp på video, og skal vise tiltalte ankommer Coop Byggmix i Vadsø, utføre drapshandlingen og løpet fra stedet med kniven i hånda.

De faktiske forhold skal ikke være omstridt, ifølge Fause.

– Det er kjempetrasige greier. Vi har ikke funnet noen forutgående forbindelser eller kommunikasjon mellom fornærmede og tiltalte. Uten foranledning blir den unge mannen drept på jobb 14. juli i år, sier Fause.

Angrep pleier på Dikemark
Håvard Pedersen var bare 18 år gammel da han døde, bare et minutt eller to etter å ha blitt angrepet med kniven. Gjerningspersonen stikker fra stedet med kniven i hånden og blir kort tid etter plukket opp av vannet utenfor Vadsøya og pågrepet av politiet.

– Min klient nekter straffskyld og har ingen erindring av å ha vært på åstedet da drapet skjedde, sier mannens forsvarer, advokat Vidar Zahl Arntzen, til NTB. Han har ingen ytterligere kommentarer.

Mannen er også tiltalt for å ha slått en sykepleier på Dikemark tre ganger med knyttet neve en måneds tid etter pågripelsen. Også på dette tidspunktet var mannen psykotisk, mener de rettspsykiatrisk sakkyndige.

(©NTB)

 
 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Les også