Knivangrepet i en Kiwi-butikk i Oslo ble først etterforsket som et terrorangrep. En kvinne ble livstruende skadd og en mann ble truet på livet. En 20 år gammel russer er tiltalt for to drapsforsøk i saken som startet i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den 20 år gamle russeren som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe to personer i en butikk i Oslo i januar, nektet straffskyld i Oslo tingrett tirsdag.

Han svarte nei på begge tiltalepunkter, drapsforsøk på en kvinne og en mann i butikken i Møllergata tidlig på ettermiddagen 17. januar i år.

Russeren var ifølge tiltalen psykotisk under angrepet. Aktor, statsadvokat Marit Formo, sa i sitt innledningsforedrag at det vil bli nedlagt påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. 20-åringen har for tiden adresse Dikemark sykehus.

Den 26 år gamle kvinnen ble påført livstruende skader da russeren knivstakk henne i ryggen. Mens hun sto i vitneboksen tirsdag ble den hvite kåpen hennes vist for retten. Kåpen var farget nesten helt rød av blod.

Ifølge tiltalen forsøkte russeren kort tid etter å drepe den ansatte som satt i kassa, men lyktes ikke. I retten forklarte mannen at kniven var 5 til 10 centimeter fra halsen hans en rekke ganger.

Han kom seg ut, fulgte etter tiltalte, stoppet en bil, lånte en mobiltelefon og fikk tilkalt politiet som pågrep russeren nær Kulturkirken Jakob, ikke langt fra butikklokalet.

Tvungent psykisk helsevern
Politiet fikk tidlig mistanke om psykisk lidelse hos tiltalte. Aktor viste til at de to sakkyndige som ble oppnevnt av retten 1. februar, har konkludert med at han var psykotisk på gjerningstidspunktet.

– Han kan derfor ikke straffes, men dømmes til tvungen behandling, sa hun og la til at påtalemyndigheten mener det er fare for fremtidig vold.

Ifølge tiltaltes forsvarer Ola Lunde er en overlege ved Dikemark sykehus, der hans klient har vært innlagt siden mars i år, innkalt som vitne i saken.

– Vi mener det er tegn til en viss bedring hos tiltalte de siste fire til seks ukene. Det vil vi få belyst, sa han.

Lunde la til at forsvaret vil bestride de sivile kravene på 300.000 kroner til hver av de fornærmede. Han stilte også spørsmål ved hvor lenge man skal holde på 20-åringen.

– UDI har hjemmel for å bortvise ham. Det blir et tema hvor lenge vi skal ta vare på ham her, om det er vårt ansvar eller et russisk ansvar.

Først terroretterforsket
Saken ble først etterforsket som en terrorhandling etter opplysninger tiltalte kom med i sin første forklaring.

Dagen etter voldshandlingen besluttet Riksadvokaten at Politiets sikkerhetstjeneste skulle overta etterforskningen. Etter russerens neste forklaring 25. januar, ble siktelsen endret til drapsforsøk.

20-åringen kommer fra den russiske republikken Basjkortostan, rett vest for Kasakhstan. Onsdag 16. januar tok han flyet fra Moskva til Arlanda og satte seg samme dag på bussen fra Stockholm til Oslo, dit han kom fram tidlig om morgenen dagen etter.

Han kjøpte to kniver i en forretning i byen og dukket senere opp i Kiwi-forretningen. Han ble pågrepet ikke lenge etter drapsforsøkene han er tiltalt for og har vært i varetekt fram til i dag på grunn av gjentakelsesfare.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂