En 20 år gammel russer må tirsdag møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha forsøkt å drepe en kvinne og en mann på Kiwi i Møllergata i Oslo i januar.

Russeren var ifølge tiltalen fra Det nasjonale statsadvokatembetet psykotisk under knivangrepet på Kiwi tidlig på ettermiddagen 17. januar. I tiltalen heter det at det vil bli nedlagt påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Mannen ble etter angrepet siktet for terror. I avhør sa russeren at han ønsket å drepe flere mennesker, men han endret senere forklaring. Terrorsiktelsen ble frafalt i februar.

En 26 år gammel kvinne ble påført livstruende skader da russeren knivstakk henne i ryggen, og hun lå i koma i flere dager. Ifølge tiltalen forsøkte russeren kort tid etter å drepe en mann inne på butikken ved å gjentatte ganger prøve å stikke ham med en kniv. Mannen gjorde kraftig motstand og kom seg unna uten å bli truffet av kniven.

Russerens forsvarer, advokat Ola Lunde, opplyste etter knivstikkingen at det var mistanke om at hans klient lider av schizofreni.

20-åringen, som skal komme fra den russiske republikken Basjkortostan, like vest for Kasakhstan, kom til Norge fra Sverige dagen før angrepene. Han er innlagt på Dikemark sykehus, skrev VG 1. oktober.

Oslo tingrett har satt av fire dager til behandlingen av saken.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.