Den terrorsiktede russeren (med blå hette) blir pågrepet av politiet ikke langt fra åstedet. Skjermdump, NRK

Russeren som er terrorsiktet etter knivstikking i en Kiwi-butikk i Oslo, sa i avhør at han ville drepe flest mulig. Forsvareren hans mener han er syk.

Russeren (20) kommer fra den islam-dominerte delrepublikken Basjkortostan, vest for Uralfjellene. Han har selv sagt i avhør at han har utført terror.

Ola Lunde, som er russerens oppnevnte forsvarer, tror ikke på klientens terror-erklæring. Han mener 20-åringen var strafferettslig utilregnelig da han stakk kvinnen (25) i ryggen. I så fall havner han i helsevesenet og ikke i fengsel.

Advokaten har ikke møtt klienten ennå, og heller ikke lest forklaringen hans.

– Jeg har ikke lest utskriften av forklaringen hans, men min magefølelse sier meg at han er syk. Jeg vil be om at han blir framstilt for politilegen, for en prejudisiell observasjon, sier Lunde til Dagbladet.

Mannen, som kom til Norge via Sverige samme dag som angrepet skjedde, er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131 , som omfatter terrorhandlinger. PST vil vurdere om hendelsen påvirker det generelle trusselbildet.

– Han har forklart at han har en tilknytning til islam, og så har han forklart at han ønsket å drepe flere mennesker og at dette var en terrorhandling, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

Det blir fengslingsmøte lørdag klokken 12.15 lørdag i Oslo tingrett, opplyser PST.

Til Nettavisen sier Bjørnland at dette kan være det første knivangrepet med tilfeldig offer her i landet som potensielt kan knyttes til ekstrem islamisme.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kommenterte fredag knivangrepet på den unge kvinnen.

– Jeg tenker på henne og hennes familie i en meget vanskelig stund, sier han.

Etter knivstikkingen opplyste operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til NTB at kvinnen sto i kassen for å betale da hun ble stukket i ryggen.

– Alt tyder på at hun var et tilfeldig offer, sa operasjonslederen.

Kvinnen ble brakt til Ullevål sykehus med kritiske skader, men tilstanden ble betegnet som stabil.

Mannen løp fra butikken og ble pågrepet av politiet i nærheten av åstedet etter kort tid.

Den russiske ambassaden i Oslo omtalte fredag saken på sin Facebook-side.

– Ambassaden er i kontakt med politimyndigheter, heter det.

Ifølge NRK , som siterer det russiske nyhetsbyrået Tass, arbeider russiske myndigheter med å finne ut mer om mannen og bakgrunnen hans. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.