Rakhmat Akilov: «Efter terrordådet tänkte jag spränga mig själv och komma till paradiset». Akilov drepte fem og ble dømt for drapsforsøk på 119. Han fikk livstid, som i Sverige i gjennomsnitt er 16 år. Foto: Politiet

Igjen har en terrorsiktet fått omgjort siktelsen til utilregnelig. Det begynner å bli et mønster. Man spør seg om det er det norske systemet som ikke klarer å ta jihad inn over seg og velger sykeliggjøring som letteste utvei. Eksemplene begynner å bli mange.

Onsdag kveld kom meldingen:

Terrorsiktelsen mot russeren som knivstakk en kvinne i en Kiwi-butikk i Oslo, kommer til å bli frafalt, bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Dette er den andre terrorsiktede russiske statsborgeren hvor siktelsen for terror frafalles. Det samme skjedde med ungdommen fra Ingusjetia som forsøkte å sprenge en bombe på Grønland med butangass og spiker, dagen etter at Rakhmat Akilov hadde spredt terror i Stockholm. Umiddelbart var politi og offentlighet sjokkert, men tiden bearbeidet inntrykkene slik at det gikk an å tone ned jihad-aspektet.

Den samme sykeliggjøring skjedde med pakistaneren som drepte Håvard Pedersen (18) på Coop byggvare i Vadsø i juli i fjor. Han var ikke sykere enn at han klarte å utgi seg for en 17 år gammel afghaner, mens han i virkeligheten var en pakistaner på 20 som hadde søkt asyl i flere land.

Vanligvis vil man for å forstå være opptatt av modus operandi: Finnes det fellestrekk ved disse hendelsene? Men da må noen – enten politiet eller mediene – være villig til å huske og analysere.

Norske medier vil hverken se ondskapen eller fortelle om den

Det er noen trekk som går igjen: Mediene ønsker ikke å gå for tett på. Samtlige pressefolk gikk ut av rettssalen da overvåkingsvideoen av drapet skulle avspilles.

Vi ser det samme i Europa: Politiet er raske med å erklære gjerningspersonene for utilregnelige. Før de i det hele tatt kan ha undersøkt kommer disse meldingene. Det gjør at publikum begynner å bli skeptiske til forklaringene.

Finnes det politiske føringer for politiets arbeid?

Hvorfor går sak etter sak i samme retning?

-Kiwi var terror

Når Kiwi-nedstikkingen gjorde så sterkt inntrykk var det fordi den kom i kjølvannet på nedslaktingen av Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen i Marokko. Det som skjedde i Atlasfjellene fantes også i Møllergata i Oslo.

Meldingene til mediene var klare etter det første avhøret: Mannen var kommet til Norge for å kopiere Bataclan og lignende terrorangrep.

Advokaten forteller at 20-åringen hadde som mål å komme hit og drepe flest mulig mennesker.

– Jeg tror dette kunne gått riktig galt om ikke politiet hadde fått stoppet ham. Jeg tror vi kunne stått overfor et fryktelig scenario.

Selv PST-sjef Benedicte Bjørnland trakk frem islam som motiv:

– Han har forklart at han har en tilknytning til islam, og så har han forklart at han ønsket å drepe flere mennesker og at dette var en terrorhandling, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

Men så snudde også denne saken og gikk fra politikk, ideologi til psykiatri. Man spør seg om det er jihadismen i seg selv som får psykiatristemplet i det norske systemet. Blir det for mye å ta inn over seg?

Klare paralleller

Advokat Ola Lunde var til å begynne med klar på jihadmålsettingen:

– Han har trukket paralleller til det som har skjedd i Paris, og til det som har skjedd i Tyskland, og sier at dette kunne han godt tenke seg å ha vært med på.

Men allerede da, rett etter handlingen, la advokaten opp til formildende omstendigheter: Hans klient var en «ensom ulv» som handlet spontant. Så kom psykiatrisporet for fullt og døren til jihad er nå lukket.

Kato Air

29. september 2004 er et Kato Air-fly på vei fra Narvik til Bodø.

– Du tror at sånt bare skjer på film

Blant passasjerene er også Brahim Bouteraa fra Algerie. Han har nettopp fått endelig avslag på sin søknad om opphold i Norge. Vel halvveis i flyturen, når flyet nærmer seg Bodø, reiser han seg opp og går framover mot cockpit. Det er ingen dør mellom pilotene og passasjerene på denne flymaskinen.

Bouteraa drar frem en øks og går løs på besetningen samtidig som han drar i stikka.  Han hadde skilt seg ut allerede før take-off.

– Jeg la merke til håret hans, at han hadde mye hårgele i det. Jeg var jo femten år og lag merke til sånt. Jeg så også at han tok fram Koranen og leste i den. Jeg synes jo det var litt rart, han satt på skrå framfor meg, sier Marlene Føre Frantzen til NRK.no.

Bouteraa hadde åndsnærværelse nok til å slå av strømmen og all kommunikasjon i flyet. Kun resolutt inngripen fra to passasjerer reddet livet til åtte mennesker.

I tingretten ble Bouteraa dømt til 17 års fengsel. Hålogaland lagmannsrett reduserte straffen til 15 år.

Også Bouteraa ønsket å bli erklært utilregnelig.

Ko-ko av møtet mellom Vesten og islam?

Det har vært så mange terrorhandlinger i Vest-Europa og USA de siste år, hvor modus er muslim, psykiske problemer og jihad. I stedet for å sykeliggjøre alvorlige forbrytelser kan det være grunn til å spørre om det skjer noe med psyken til mennesker fra islamske samfunn når de kommer til Vesten.

Noen handler voldelig, andre går inn i politikken, men på en så konfronterende måte at det skaper ubehag og redsel.

Når man ser på hva de to kvinnelige representantene i Kongressen, Ilhan Omar og Rashida Tlaib, har sagt opp gjennom årene, hvem de har hatt kontakt med – f.eks Linda Sarsour – så ser man at ekstremismen har kommet innenfor samfunnet og det politiske systemet.

Satt på spissen: 18 år etter 9/11 sitter islam i den amerikanske Kongressen. Og med det følger en antisemittisme som har som åpent mål å eliminere staten Israel. Vesten kan ikke lukke øynene for denne trusselen.

I USA er motkreftene så sterke at det er håp om at velgerne vil forstå hva de står overfor.

Det er verre med Vest-Europa. Her er Labour overtatt av antisemitter. Det sier noe.

 

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.