Til politiet forklarte først den knivstikkende 20-åringen, som nesten drepte en ung kvinne på Kiwi i Oslo, at han hadde blitt inspirert av terrorangrepet i Paris i november 2015 (130 drepte) og angrepet i Berlin i desember 2018 (12 drepte).

Jihadistens advokat, Ola Lunde, mente at han var sinnsforvirret, selv før han hadde truffet sin klient. Han trodde ikke på terrorforklaringen.

– Min oppfatning er at han er ustabil og at han bør fremstilles for lege. Det vil han ikke selv. Det er min klare oppfatning at vi har med en sinnsforvirret 20-åring å gjøre, for her er det noe galt, sier Lunde til NRK.

Og nå har den «sinnsforvirrede» mannen endret sin forklaring: Det var slettes ikke terror, han var bare på ferie og følte seg ikke «helt i form». Advokat Lunde har for øvrig rett i at det er noe galt her. Og det gjelder ikke bare forklaringen om ferie – jihadisten var jo lutfattig og sulten i en tidligere melding. Det som er galt, er selvfølgelig kjernen i selve angrepet: islam. Men dét vil ikke advokat Lunde vite noe av. Her er det sinnsforvrring og misunnelse som ligger til grunn, mener han.

– Han tar nå fullstendig avstand fra terror. Han sier at han ikke var helt i form den dagen dette skjedde, sier Lunde til Dagbladet.

– Han er en sinnsforvirret og ensom gutt. Han sier at han ønsker å drepe europeere, som han mener har det for godt, sier advokaten.

Hvorfor omtales denne mannen som «gutt»? Han er da visselig over 18 år og var voksen nok til å krysse flere landegrenser før han gikk til jihad-angrep. Lunde mener også at noe av problemet kan stamme fra barndommen hans. Virkelig? Hvor mange unnskyldninger skal man komme opp med for å forsvare et slikt angrep?

– Han kom til Oslo helt tilfeldig. For meg virker det som en ensom ulv på vandring, sier Lunde.

«Ensom ulv på vandring». Og hva vet Lunde om klienten sin? Mange av de såkalte ensomme ulvene har vist seg å ha et stort nettverk rundt seg. Begrepet «ensom ulv» er i ferd med å bli like dumt som innvandringens «berikelse». «Ensom ulv på vandring» er hakket verre. Skal dette være en ulv som leter etter meningen med livet, eller seg selv? Patetisk.

Det spørs om PST kjøper denne nye forklaringen om «ferie» og «ikke helt i form»:

– Han har forklart at han har en tilknytning til islam, og så har han forklart at han ønsket å drepe flere mennesker og at dette var en terrorhandling, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

Man tenker jo sitt når den selverklærte jihadisten som ville drepe så mange kristne som mulig og som reiste helt til Norge for å gjøre det, plutselig kommer med tåpelige utsagn som at han var på ferie her. Hvor har han fått ideen om å endre forklaring fra? Han var jo selv, ifølge advokaten, helt upåvirket av sitt eget knivangrep. Til Aftenposten kommenterer Lunde:

– Måten han snakker og oppfører seg på, er ikke normal. Han er overhodet ikke opptatt av at han nesten har stukket noen til døde. Det sier jo en del. Et normalt menneske ville være opptatt av hvordan det har gått med offeret, men han nevner ikke henne med én setning. Allerede der er det grunn til å stanse opp, sier advokaten.

Normal? Tror Lunde at jihadister som dreper for islam er opptatt av hvordan det er gått med ofrene? De virker mest opptatt av å skille hodet fra kroppen, hvis de kan.

NTB skriver:

Ifølge mannens advokat Ola Lunde hevder mannen nå at han bare skulle på ferie og at han ikke var «helt i form» da knivstikkingen skjedde.

Han tar nå fullstendig avstand fra terror, sier Lunde til Dagbladet.

Mannen hevder nå at han kun var på ferie i Skandinavia, noe som står i sterk kontrast til hans forklaring til politiet fredag, da han hevdet at knivstikkingen var et terrorangrep og at meningen var å drepe flere. Han hevdet at hensikten var å drepe kristne europeere.

Den 25 år gamle kvinnen, som var et helt tilfeldig offer, ligger alvorlig skadd på sykehus, men er ute av respirator.

20-åringen har tidligere forklart at han har blitt inspirert av terrorangrep, som angrepet i Paris i november 2015, som kostet 130 mennesker livet, og angrepet i Berlin i desember 2018, der tolv personer ble drept.

Mannen er varetektsfengslet i fire uker. Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere når de har planlagt nye avhør av den terrorsiktede, men sier at mannen har endret forklaring tidligere og at den nye forklaringen ikke endrer på etterforskningen.

Offerets nære familie og venner trøster seg ofte med at vedkommende var på feil sted til feil tid. Men dét er ikke sant her. I dette tilfellet var det en norsk jente som var i Norge og kjøpte lunsj på Kiwi. Hun var på rett sted. Det var jihadisten som var på feil sted. Han skulle aldri ha fått lov til å komme til Norge.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.