Tirsdag opplevde vi at Al Shabaab angrep et hotell i Nairobi. 21 mennesker ble drept. Fredag ble fem medhjelpere fremstilt for en domstol i Nairobi, blant dem en canadisk borger. I Europa er det blitt regelen at politi øyeblikkelig kaller terrorister for ensomme ulver med psykiske problemer.

Forsvarer til Kiwi-terroristen deler ikke oppfatningen til hverken PST eller mannen selv om at han er terrorist. Ola Lunde mener han er syk og ensom og bør til legeundersøkelse.

Advokaten hans, Ola Lunde, sier at han ikke kjøper PSTs teori om at 20-åringen er terrorist. Lunde vil ha russeren til lege og sier at gutten erkjenner at han er psykisk syk.

– Han er en sinnsforvirret og ensom gutt. Han sier at han ønsker å drepe europeere, som han mener har det for godt, sier advokaten.

Mannen er helt uberørt av situasjonen, sier Lunde og mener det indikerer at han er syk.

Ifølge Lunde virker mannen uberørt av situasjonen, og han sier det er et «åpent spørsmål» om hvorvidt han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

– Han har det tilsynelatende greit. Det er merkelig i seg selv, ut fra siktelsen han står overfor.

Men Lunde sier selv at mannen ønsket å kopiere terroren mot Bataclan 13. november 2015 og julemarkedsmassakren i Berlin der Anis Amri pløyde inn i julehandlende. Akkurat samme modus som Stockholms-terroristen Rakhmat Akilov brukte 7. april 2017.

Å tolke uberørthet som tegn på sykdom er å benekte jihads karakter. Det fungerer som en unnskyldning for drapene og en mørklegging av den aggressive ideologien som krever stadig flere uskyldige ofre.

Advokaten mener det er hevet over tvil at mannen må undersøkes.

– Jeg mener handlingen og siktelsens karakter, gjør at alle skjønner at noe ikke er i orden. Her bør det undersøkes, sier han.

Å oppkaste seg til psykolog under dekke av humanitet er antihumant mot ofrene.

Lunde frikjenner

Lunde er advokat, men opptrer snarere som en hvis oppgave er å frikjenne mannen og bagatellisere forbrytelsen.

Lunde mener klienten ikke er tilknyttet noen terrororganisasjon.

– Det jeg kan si, er vel at han er en ensom ulv som operer alene og ikke har noe nettverk, verken her i Norge eller andre steder, sier advokaten.

Det vi kan si er at Lunde bløffer. Han vet ikke noe om hans klient har et nettverk i Norge eller andre steder.

Det er en opprørende likegyldighet overfor et ungt menneske som ligger hardt skadd på sykehus.

Det ble sagt akkurat det samme om Anis Amri som det Lunde hevder om sin klient: At han var en ensom ulv, og ikke handlet på vegne av noen. Det sa man også om de fire som slaktet Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen i Marokko 18. desember.

I begge tilfeller viste det seg å være feil. Anis Amri var del av en IS-celle. Siden disse nyhetene skyldes politiarbeid som går over lang tid, kom meldingen først 15. desember 2018. Hvis mediene var interessert, ville de likevel brakt dem.

Breitscheidplatz-Attentäter Amri war Teil einer Terrorzelle

Bild melder at to uker etter massakren på Breitscheidplatz 19. desember 2016, hvor 12 mennesker ble meid ned og større antall alvorlig såret, fikk tysk politi oversendt en 173 sider lang rapport fra politiet i Brindisi. Her fremgikk det at Amri hadde hatt hjelp av minst to islamister. Opplysningene var et resultat av telefonavlytting.

Men tysk politi nektet å ta informasjonen til etterretning. De fastholdt at Amri var en enslig forbryter.

Innenrikspolitisk talskvinne for De Grønne, Irene Mihalic: Det blir stadig flere anknytningspunkt for å si at Amri ikke var en enslig gjerningsmann, men i det minste hadde medvirkende. Enslig-ulv-tesen er totalt tøvete. Likevel blir alt som avviker fra den ikke fulgt opp av tyske sikkerhets- og etterforskningsmyndigheter.

Irene Mihalic, sagte dem RND zu dem Papier: „Die Anhaltspunkte mehren sich, dass Amri kein Einzeltäter war, sondern zumindest Mitwisser hatte. Die Einzeltäter-These ist totaler Murks. Doch leider wird alles, was von ihr abweicht, von den deutschen Sicherheits- und Ermittlungsbehörden nicht weiter untersucht.“

Det er en ganske sterk melding: Politiet følger et pålegg om å se terror isolert. Det kan kun komme fra politisk hold. Gjerningspersonene er enslige og sinnsforvirret. Når man går så langt at man unnlater å følge spor som fører i en annen retning, er europeere virkelig ille ute.

Samme mønster fulgte dekningen av drapene i Marokko. Det het at de var fattige gjetere og håndverkere. Men så kom avsløringen av K. Zoller og forbindelsen til Syria. Da var allerede 23 pågrepet.

De som skulle holdt politikerne og politiet i ørene: Mediene,  er ikke spesielt opptatt av å minne publikum om disse sporene.  Informasjonen kommer stykkevis og delt, og glemmes.

Nå er terroren kommet til Norge. Det er faktisk livsviktig å forstå og for å forstå må man huske.

Advokaten spiller et apologi-spill. Kanskje i forvissning om at det er noe påtalemyndigheten har forståelse for.

Jihad er ikke jihad

Det man gjør er å se bort fra hva jihad er. Når noen sier de ønsker å drepe flest mulig europeere blir det sykdomsforklart.

Med vår «egen» terrorist var det omvendt: Han forsøkte man å klebe til et stort politisk miljø, og gjorde det så sent som med Sylvi LIsthaug. Omdreiningspunkt, kaller de det. Han måtte også dømmes som tilregnelig for at rettferdigheten skulle skje fyldest.

Men med jihadistene er det omvendt: De psykologiseres og deres motiv reduseres til sykdom.

Jihad er ikke en sykdom. Jihad er en krig Europa står midt oppe i. Å benekte det er å bli medvirkende til disse forbrytelsene.

Eliten i Europa vil ikke se ondskapen i hvitøyet.

Vår egen PST-sjef burker uttrykket at terroristen har «tilhørighet til islam». Han snakker om det som noe utvendig, en ekstern faktor. Ikke drivkraften for hans handlinger.

Dette er samme PST-sjef som tror på «armkroken». Hun skal overta som politidirektør i Oslo.

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.