Inngangspartiet til Kiwi-butikken i Møllergata i Oslo. Foto: Google Maps.

Mannen som knivstakk og kritisk skadet en kvinne på en Kiwi-butikk i Oslo sentrum torsdag, kommer fra den russiske republikken Basjkortostan og knyttes til ekstrem islamisme. Angrepet etterforskes som terror, går det frem av politiets pressekonferanse fredag ettermiddag.

VG skriver:

– Siktede er en ung mann, russisk statsborger, og kom til Norge via Sverige på torsdag. Fredag morgen besluttet Riksadvokaten at knivstikkingen overføres til PST. Bakgrunnen for dette er opplysninger siktede kom med i avhør. Det er grunn til å etterforske om knivangrepet er terrorrelatert, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse i ettermiddag.

– Han har sagt at han ønsket drepe flere mennesker og at det var en terrorhandling, sier PST-sjefen.

Bjørnland sier at det såvidt hun vet er første gang i Norge at noen med tilknytning til ekstrem islamisme angriper en tilfeldig person med kniv.

Fenomenet har gjort seg gjeldende en rekke ganger ellers i Europa. Det var bare et tidsspørsmål innen noe slikt ville skje i Norge, sier FFI-forsker Petter Nesser til VG.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.