En 36 år gammel somalier går amok i Brugata i Oslo oktober 2008, han rekker å knivstikke tre personer og sprer skrekk og gru blant alle i nærheten. Rettspsykiatere mener han var utilregnelig og dømmer ham til tvangsspykiatrisk behandling. Han overføres til et mildt regime. I løpet av fire måneder har han rukket å rømme fem ganger.

Statssekretær Roger Ingebrigsten sier at slik skal det ikke være. Men ut fra loggen ser man at mannnen gang på gang rømmer under «lufteturer», og likevel luftes han igjen og igjen.

37-åringen knivstakk tre tilfeldige personer, og forsøkte å stikke ned to andre en kveld i slutten av oktober 2008 i Brugata i Oslo. Bare flaks hindret tap av menneskeliv.

I september i fjor blir han ansett som for syk til å bli idømt fengselsstraff, med diagnosen kronisk paranoid schizofreni. Retten dømmer ham til tvungent psykisk helsevern.

Noen uker senere rømmer han fra Oslo hospital, angivelig ved å true seg ut hovedporten ved hjelp av en brusflaske. Han blir borte i ett døgn før han blir pågrepet av politiet.

I slutten av november stikker han av under en tur sammen med en ansatt, denne gangen fra Vor Frue Hospital. Blir borte i to døgn, returnerer frivillig.

To uker senere stikker han av under en luftetur med en pleier, blir stanset og pågrepet etter en halv time.

I romjulen gjentar han rømningen under en tur, men blir nok en gang raskt.
14. januar klarer han å ta seg ut av lukket avdeling på Vor Frue, trolig fordi kjøkkenet på avdelingen var under oppussing. Denne gangen blir han borte i tre døgn, før han kommer tilbake frivillig.

Mannen viser samme modus som knivdesperadoen på Bislett-trikken: Han drepte en, men ga alle på trikken traumer for livet. Rettsfølelsen tilsier fengsel, men rettspsykiaterne sier noe annet.

Det begynner etter hvert å bli mange av typen somaliere som går løs på intetanende mennesker med kniv. Hvor mange skal dø? Hvor mange skal få skader for livet? Somalieren fra Brugata kan når som helst gjenta «bedriften». Hva tenker fagpersonalet på sykehusene som behandler dem? Er de klar over sitt ansvar?

Hva tenker politikerne, hvis de overhodet har samvittighet?

En som har det er politiinspektør Hanne Kristin Rohde:

Dette er langt fra noe enkeltstående tilfelle, ifølge politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved volds- og sedelighetsavsnittet i Oslo-politiet.

– Når en person kan stikke av fem ganger i løpet av fire måneder, og denne personen bare noen måneder tidligere ble ansett som farlig, kan det være grunn til å se på om gjennomføringen av tvungent psykisk helsevern generelt er i tråd med lovgivers hensikt, sier Rohde til Aftenposten.no.
Voldsavsnittet i Oslo-politiet hadde ved nyttår ansvaret for oppfølging av 26 personer under tvungent psykisk helsevern.

– Psykisk syke som begår alvorlig kriminalitet kan bli idømt tvungent psykisk helsevern for nødvendig behandling. Samtidig har lovgiver pekt på samfunnets behov for vern mot disse personene så lenge de vurderes som behandlingstrengende, sier Rohde.
Hun ønsker ikke å ta stilling til om sykehusene har begått noen regelbrudd i denne konkrete saken.

– Hvis personer idømt tvungent psykisk helsevern kort tid etter dom og uten nevneverdig hodebry eller fysisk anstrengelse kan spasere ut fra institusjonen eller nekte å bli med tilbake, er dette generelt sett egnet til å virke støtende på den allmene rettsfølelsen.

Rohde viser til et liknende tilfelle i Oslo før jul, der en mann som hadde forsøkt å drepe sin søster, rømte fra sykehuset og ble borte i ti dager.

Selv ordet «opprørt» blir fattig. Først grenseløs brutalitet og hat, deretter systemets likegyldighet over ofrene og potensielt nye ofre.

Det er nå så mange slike saker at man ser et tydelig mønster.

Den 2. september 2009 ble en bussjåfør i Trondheim stukket med kniv i brystet av en 26 år gammel somalier. Kun flaks, fordi han hadde lagt en metallplate i brystlommen, reddet sjåføren fra å bli drept.

Overvåkningskameraet i bussen fanget knivepisoden, og ifølge kjennelser i saken viser filmen at 26-åringen brukte stor kraft da han stakk med den store, spisse kniven. Også passasjerer var vitner da mannen skal ha stukket gjentatte ganger mot det tilfeldige offeret bak bussrattet.

Statsadvokat Helge J. Kaasbøll er klar på hva utfallet ville ha vært, om bussjåføren ikke hadde puttet metallmappen for bankkort i høyre skjortelomme denne dagen.

– Da hadde fornærmede vært i akutt livsfare. Etuiet hindret at kniven gikk inn i brystet på ham, sier Kaasbøll, som nå har tatt ut tiltale mot knivmannen som opprinnelig kommer fra Somalia.

Tiltalt for drapsforsøk
Statsadvokaten mener 26-åringen prøvde å drepe sjåføren etter å ha gått på buss nummer fem på Munkvoll på Byåsen i 06.00-tiden 3. september i fjor. De rettspsykiatriske sakkyndige som har undersøkt mannen, har kommet frem til at han var psykotisk da han angrep bussjåføren. Kaasbøll kommer derfor til å påstå tiltalte dømt til tvungen psykisk helsevern når rettssaken begynner 9. mars.

–Tiltalte nekter straffskyld for drapsforsøk, sier advokat Christian Wiig, som forsvarer mannen.

26-åringen er varetektsfengslet, men befinner seg nå ved Blakstad psykiatriske sykehus, opplyser forsvareren.

Denne 26-åringen vil trolig også bli dømt til tvungen behandling. Han skal innlegges på sykehus som åpenbart ikke er utrustet til å ta hånd om så farlige mennesker. Verre er det at det heller ikke ser ut til å være rapporteringsrutiner som fanger opp svikten. Det er vanskelig å tro at ingenting er blitt sagt og signalisert oppover. Det er heller grunn til å tro at signalene ikke blir tatt: de på høyere trinn bryr seg ikke.

Hvorfor ikke? Disse problemene er kompliserte og «utfordrende» som det heter. Det er mennesker som egentlig skulle være sperret inne for på ubestemt tid. De er for farlige for omgivelsene. Det gjelder ikke bare utlendinger, men utlendinger er overrepresentert.

Heller ikke det tar myndighetene alvorlig. Disse «løsgjengerne» ødelegger tilliten melllom folk flest og en bestemt type innvandrere.

Aftenposten hadde nesten ord for ord Adresseavisens artikkel om 26-åringen, bortsett fra ett faktum: At han var somalier. Slik blir mediene med å ødelegge tilliten til autoritetene.

Natt til søndag ble en 35 år gammel kvinne knivstukket på Grünerløkka i Oslo. Uten forvarsel gikk gjerningsmannen løs på henne bakfra. Blødende ble hun liggende igjen i gata. Mannen stakk av med håndveska. Men handlingen virket meningsløs. Han hadde bare behøvd å nappe den. Nå melder mediene at en 20-åring er arrestert.

Mediene burde gå ut med mest mulig nøyaktig signalement. Publikum har krav på å vite hva de skal passe seg for.

Ansvarsfraskrivelsen, unnfallenheten, de svake reaksjonene, de dårlige rutinene, – gjør at folk tar sine egne forholdsregler. Man kan ikke regne med at myndighetene beskytter borgerne, og hvilken side er mediene på egentlig? Regn med at markedsprisen på Grünerløkka vil synke.

Kortmappa reddet livet til sjåføren

Mann tiltalt for drapsforsøk

Dømt til behandling – rømte fem ganger
Mannen (37) ble idømt tvungent psykisk helsevern, men klarte likevel å rømme fra lukket avdeling.

– Rømningene er en hån