Mannen som angrep folk med kniv ved Bislett, er tidligere dømt for det samme, skriver VG. Det var i juni 2019 han stakk en mann på Ankerbrua i den østlige del av Oslo og truet flere. Han ble erklært utilregnelig og dømt til tvungent psykisk helsevern.

Mannen omtales som russer, men er opprinnelig fra Tsjetsjenia. Han var ruset under angrepet og hadde tidligere på dagen satt fyr på eiendelene sine i leiligheten hvor han bodde.

Tiltalte har bodd i Norge i flere år, og han er tidligere straffedømt. Mannen i 30-årene er fra Tsjetsjenia og har russisk statsborgerskap. – Det er gjennomført flere rettspsykiatriske erklæringer, og de har konkludert med at han var psykotisk på gjerningstidspunktet. Dermed kan han ikke straffes, men overføres til dom på tvungent psykisk helsevern, sier forsvarer Andrea Wisløff til TV 2.

VG nevner ikke at det ble ropt «Allahu Akbar!». Det er i tråd med politiet, som på en pressekonferanse sa at motiv ikke er etablert og at man ikke vil spekulere.

I 2019 ble det opplyst om hans islamist-utrop:

Vitner til VG: Den pågrepne ropte «Allahu akbar!»

 

Document har fått opplysninger om at VG har redigert vekk likelydende vitneutsagn fra dagens hendelse.

For disse hendelsene ble tsjetsjeneren i november 2020 dømt til tvungent psykisk helsevern, da retten mente han ikke var tilregnelig på gjerningstidspunktet.

I dommen heter det at mannen har vært gjennom flere rettspsykiatriske utredninger, og i retten sto de sakkyndige fast ved sin vurdering om at han var psykotisk på handlingstidspunktet. (VG)

Dette er samme modus som den somaliske knivdesperadoen på Bislett-trikken i 2004. Han drepte én og skadet fem andre med kniv. Også han var psykisk ustabil, men fikk ikke oppfølging. Ifølge en artikkel i TV2 gikk den mannen så sent som i 2018 fritt i Oslos gater.

Innsatsleder i Oslo-politiet Torgeir Brenden sier mannen forsøkte å ta seg inn i politibilen. Likevel sier han man må komme tilbake til hvorfor politiet skjøt.

På en video VG har fått tilgang til, hører man at det blir avfyrt seks skudd. Brenden sier politiet må komme tilbake til årsaken til at det ble avfyrt skudd.

Opplysninger til VG: Død knivmann tidligere dømt for drapsforsøk

Les også: 

Russisk borger siktet for drapsforsøk etter knivstikking

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.