I juli 2018 ble 18 år gamle Håvard Pedersen uten forvarsel bestialsk drept med kniv mens han var på jobb på Coop Byggmax i Vadsø. Foto: Privat

Vadsø har mistet 10 prosent av befolkningen på bare åtte år – til tross for at kommunen er norgesmester i å ta imot flyktninger.

Vadsø har mistet flere statlige arbeidsplasser etter alle reformer og omorganiseringer de siste åtte årene. Men er dét den eneste årsaken til at befolkningen krymper?

Ordfører Wenche Pedersen (Ap) i Vadsø har hatt møte med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H). «Vi informerte om situasjonen i vår kommune og hvordan mangelen på statlig samordning har gitt en svært negativ utvikling av antallet statlige arbeidsplasser. Samtidig har vi gitt konstruktive forslag til tiltak og satsinger», sier ordføreren til avisen Nationen. Saken er omtalt i Aftenposten.

Folketallet i Vadsø har falt fra 6.223 i 2013 til 5.653 i tredje kvartal 2020. Ordføreren mener at Vadsø, som tidligere var fylkeshovedsete for Finnmark fylke, har blitt ekstra hardt rammet av regionreformen. 

Tidligere statsråd Victor Norman, som har ledet arbeidet i det såkalte Demografi-utvalget, mener den viktigste årsaken til befolkningsstagnasjonen i distriktene er lavere innvandring. «Norge er på vei inn i en situasjon der vi ikke er i stand til å reprodusere oss selv. Kan vi ikke gjøre det selv, må vi hente folk hit fra andre steder. Det er mer enn nok av folk som ønsker å komme hit», sier Norman til Nationen.

Det tror vi Norman på, det er mange som ser på Norge som et lukrativt sted å bo for seg og sin familie. Men det spørs om økt innvandring også kan ha hatt en negativ effekt på befolkningsutviklingen nettopp i Vadsø. 

I 2015, da Europa opplevde tidenes immigrantstrøm, var Vadsø den kommunen i Norge som bosatte flest flyktninger etter folketallet. Ifølge NRK.no var det knapt noen politisk strid om innvandring i kommunen den gangen, Fremskrittspartiet stilte ikke engang liste til valget. «Fremskrittspartiet er det mest innvandringskritiske partiet vi har i Norge. Når de ikke engang stiller liste her i kommunen, tolker jeg det som at folk flest synes det er rimelig greit å bosette så mange», sa den gang listetopp for SV i Vadsø, Sigurd Richardsen.

Vadsø hadde allerede i 2015 vært «best i klassen» i Norge på bosetting av flyktninger gjennom mange år, målt etter folketall. Hvis Norge skulle tatt imot tilsvarende tall som Vadsø, ville det ha vært over 76,000 personer i 2015. 

Også Vadsø Høyre fikk i 2015 spørsmål fra NRK om det var et mål for lokalpartiet at Vadsø skal være blant de flinkeste i Norge til å ta imot flyktninger. «Absolutt», svarte Hilde Meyer på vegne av Vadsø Høyre den gangen. «Hvis alle hadde tatt imot like mange som Vadsø, hadde vi ikke hatt noe problem.»

Sørgelig nok gikk det ikke så bra med alle flyktningene Vadsø tok imot. I juli 2018 ble 18 år gamle Håvard Pedersen uten forvarsel bestialsk drept med kniv mens han var på jobb på Coop Byggmax i Vadsø. Ett 5 cm dypt, 25 cm langt gapende sår over halsen. Gjerningsmannen var en 20 år gammel afghansk flyktning. Mannen ble senere dømt til tvungent psykisk helsevern. Afghaneren hadde operert med tre ulike identiteter; fra Serbia, Pakistan og Tyskland – før han ble registrert med en fjerde identitet i Norge. 

En grusom hendelse som må ha satt dype spor i en lokalbefolkning som altså i årevis har åpnet sine armer for flyktninger og immigranter, mange sannsynligvis yngre menn. Det er lett å tenke at det kan være flere årsaker til befolkningsnedgangen i Vadsø, og at Victor Normans ønske om å kompensere befolkningsreduksjon med økt innvandring i Distrikts-Norge vil være en svært dårlig løsning. 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.