Sørlandssenteret i Kristiansand ble 26. juli 2017 åsted for en forbrytelse som rystet Norge: 17 år gamle Marie Skuland ble knivdrept på jobb som sommervikar. Nå har det skjedd igjen – mindre en ett år etter.

18-åringen som ble drept på Coop Byggmix i Vadsø i går var på jobb da drapet skjedde. Saken minner på flere måter om drapet på Marie Skuland på Sørlandssenteret i fjor sommer.

– Jeg kan bekrefte at 18-åringen var på jobb da det skjedde. Totalt var det tre ansatte i butikken, sier kommunikasjonssjef i Coop Harald Kristiansen til NRK.

Politiet ble varslet om knivstikkingen klokken fem på ti lørdag kveld. 18-åringen var blitt stukket med kniv i halsen. Han ble konstatert død kort etter. Politiet pågrep i natt en 17-åring for drapet.

Det er ingen kjent relasjon mellom offer og gjerningsmann, og politiet vet foreløpig ikke om det var noen foranledning eller motiv for knivstikkingen, opplyser Varanger politistasjonsdistrikt i pressemeldingen man sendte ut i morges.

26. juli i fjor tok en da 15 år gammel jente en kniv fra hyllene på Coop Obs på Sørlandssenteret og knivstakk to personer på kjøpesenteret. Den 17 år gamle sommervikaren Marie Skuland døde av skadene hun ble påført, mens en 23 år gammel kvinne ble kritisk såret. Det var ingen forbindelse mellom tiltalte og ofrene i forkant av drapet.

Marie Skuland ble bare 17 år. Foto: Privat

Jenta, som for tre uker siden ble dømt til 11 års fengsel, påberopte seg i retten at hun knivstakk for å komme seg vekk fra tvangstiltak i barnevernet, og at knivstikkingen var et «rop om hjelp». Retten syntes ikke at det var formildende, snarere tvert om.

På mindre enn ett år har vi opplevd to knivdrap inne på butikker/kjøpesentra hvor gjerningspersonen i begge tilfeller dreper tilfeldige mennesker.

I begge tilfeller blir drapet begått av en gjerningsperson med innvandrerbakgrunn. Jenta i Kristiansand var født i Norge, men har afghanske foreldre, som Document var nesten alene om å omtale. iFinnmark skriver nå at 17-åringen i Vadsø er «av utenlandsk opprinnelse»

I tillegg er begge dødsofrene (også den kritisk sårede 23-åringen) nordmenn.

Man risikerer å bli drept simpelthen fordi man befinner seg på feil plass til feil tid.

Ytterligere en parallell er at i begge sakene er dødsofferet en tenåring. Også gjerningspersonene er tenåringer.

Ifølge politiet er gjerningsmannen i Vadsø ikke tidligere straffedømt, men han har vært i kontakt med politiet to ganger den siste måneden i forbindelse med plagsom oppførsel.

Heller ikke jenta på Sørlandssenteret var tidligere straffedømt, men også hun hadde vist svært utagerende oppførsel.

I Sverige finner vi en parallell sak i drapene på IKEA i Västerås. 10. august 2015 stakk Abraham Ukbagabir ihjel Carola (55) og Emil Herlin (28), mor og sønn,  på Ikea i Västerås. Den da 35-årige eritreeren hadde like før fått avslag på sin asylsøknad.

Carola og Emil Herlin. Emil måtte bevitne at hans mor ble stukket ned og drept kort før han selv ble drept. (foto: privat)

Avisen Vestmanlands Läns Tidning siterete fra den psykiatriske rapporten om Ukbagabir. Den viste at han drepte fordi han følte seg krenket. Han hadde fått avslag på søknad om asyl og ville markere seg overfor urettferdig behandling ved å drepe to svensker. Han trodde det skulle gi hans sak større oppmerksomhet.

Et «rop om hjelp», med andre ord.

I Sverige har asylsøkere truet med selvmordsangrep om de ikke får bli. En gruppe enslige mindreårige asylsøkere truet i fjor med å ta sitt eget liv – og «sørge for at noen svensker følger dem i døden» dersom de fikk avslag på asylsøknaden etter å ha blitt alderstestet.

I 2013 gikk en asylsøker amok på Valdresekspressen og drepte samtlige ombord; sjåføren og to tilfeldige passasjerer, en 19-årig jente og en svenske i femtiårene.

Det var andre gang Valdresekspressen ble rammet. I 2003 drepte en 26 år gammel etiopier sjåføren Audun Bøland. Før bussturen hadde han drept en annen asylsøker på mottaket. Han knivstakk flere av passasjerene. Takket være Bølands mot og handlekraft kom 34 av dem seg velberget ut av bussen.

Ytterligere to «rop om hjelp»?

Det er på høy tid at det reiser seg et rop om hjelp fra hele den norske befolkning.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.