Kristiansand tinghus. Foto: domstol.no

 

Jenta som er tiltalt for drapet inne på Sørlandssenteret, innrømmer at hun hadde drapstanker, og at hun søkte opp «knife attack» på YouTube dagen før drapet.

Da rettssaken startet mandag, fortalte hun at hun også søkte på kniver.

26. juli i fjor gikk hun inn på Coop Obs og hentet ned en kniv hun hadde sett på nettet, fra hyllen. Deretter knivstakk og drepte hun 17 år gamle Marie Skuland og knivstakk en da 23 år gammel kvinne som ble kritisk skadd.

16-åringen hevder imidlertid at da episoden skjedde, så ønsket hun ikke å drepe noen, slik påtalemyndigheten mener. Hun erkjenner derfor bare delvis straffskyld for drap og drapsforsøk.

– Ønsket ikke å drepe
Jenta hevet stemmen da hun ble spurt om dette.

– Jeg ønsket ikke å drepe. Det har jeg hele tiden vært tydelig på. Jeg fikk drapstanker, men jeg fikk også tanker om å knivstikke noen. Men det er en avstand. Jeg ønsket ikke å drepe, sa hun.

16-åringen har innrømmet at handlingene på Sørlandssenteret var planlagt. Hun sier at hun valgte å gjøre det på et offentlig sted «for at vedkommende skulle få rask hjelp».

16-åringen skal også ha søkt på «strafferettslig tilregnelig» og «straffen for knivstikking» dagen før drapet og knivstikkingen. Hun søkte også på «Bjørgvin ungdomsfengsel», hvor unge lovbrytere som begår alvorlig voldskriminalitet, havner.

– Jeg prøvde å sette meg inn i hva som ville skje, sa hun.

– Rop om hjelp
Jenta har beskrevet knivstikkingen som et rop om hjelp. To dager før drapet fikk hun beskjed om at hun fortsatt skulle holdes på tvangstiltak i barnevernet, noe hun absolutt ikke ønsket.

– Jeg reagerte veldig dårlig. Jeg følte at livet mitt var ødelagt, sa jenta.

Hun sa at dette fikk henne til å ønske å gjøre noe «drastisk».

I månedene før drapet var 16-åringen ut og inn på en rekke forskjellige institusjoner. I løpet av ett år ble hun flyttet mellom 17 forskjellige adresser.

I flere tilfeller sto hun bak alvorlige hendelser med hærverk, utagering og trusler mot ansatte på ulike institusjoner.

Ifølge en rapport fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder fikk jenta ikke forsvarlig hjelp og behandling verken av barnevernstjenesten eller helsevesenet. Både barnevernstjenesten og Sørlandet sykehus har vedgått og beklaget svikt.

(©NTB)

 
 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!