Marie Skuland ble stukket ned og drept på jobb på Coop Obs på Sørlandssenteret i fjor sommer.

En 16 år gammel afghansk-norsk jente er dømt til fengsel i tolv år for knivdrapet på Sørlandssenteret i fjor sommer. Dommen er strengere enn aktors påstand, og en skjerping av straffen hun fikk i tingretten.

Dommen falt i Agder lagmannsrett fredag, melder TV 2.

Aktor, statsadvokat Jan Tallaksen, beskrev under sin sluttprosedyre drapet og drapsforsøket som brutalt og kaldblodig:

– Dette var en planlagt handling i den hensikt i å drepe. I forkant av handlingen skal tiltalte ha gjort flere søk på knivdrap, sett filmer hvor handlingene handlet om å knivstikke personer og det er også en rekke andre forhold som beviser at den tiltalte hadde til hensikt å drepe.

Høy fare for gjentagelse

Det var 26. juli i fjor at den da 15 år gamle jenta tok en kniv fra en av hyllene på Coop Obs på Sørlandssenteret og knivstakk to personer inne på kjøpesenteret. Den 17 år gamle sommervikaren Marie Skuland døde av skadene hun ble påført, mens en 23 år gammel kvinne ble kritisk skadd. Det var ingen forbindelse mellom gjerningspersonen og ofrene i forkant av drapet. Den dømte jenta er født i Norge av afghanske innvandrere.

De sakkyndige har konkludert med at det er høy fare for at 16-åringen vil begå nye voldshandlinger. I retten sa de også at det vil gå mange år før jentas atferd endres radikalt, dersom den noen gang gjør det.

– Ikke meningen å drepe

Kristiansand tingrett dømte jenta til elleve års fengsel i juni. Dommen var i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Jan Tallaksen. Jenta anket dommen fra tingretten fordi hun sier det ikke var meningen å drepe, og at hun dermed ikke skal dømmes for drap.

Dette står i kontrast til opplysninger som er kommet frem i retten. I dommen legges det vekt på at jenta på forhånd blant annet hadde søkt på YouTube med søkeordene «knife killing» og «knife attack», at hun samme dag hadde søkt på nettet med søkeordene «hvordan drepe noen», og lest om både Utøya og Vollen-drapet.

Etter drapet sa hun til både psykiater og lege at hun hadde dratt til Sørlandssenteret for å drepe. Hun var ikke preget av det som hadde skjedd.

Både i tingretten og lagmannsretten krevde aktor elleve års fengsel, men lagmannsretten dømte henne altså til tolv år.

***

I mars fortalte Documents Christian Skaug historien norske medier har fortiet om gjerningspersonen og hennes bakgrunn:

Når mediene sminker sannheten: Historien bak drapet på Marie Skuland (17)