Den afghanske jenta som står tiltalt for å ha knivstukket 17 år gamle Marie Skuland slik at hun døde.

 

Rettssaken mot den nå 16 år gamle afghanske jenta som knivstakk til døde 17 år gamle Marie Skuland på sommerjobb ved Sørlandssenteret i Kristiansand den 26. juli i fjor, kommer mandag opp for Kristiansand tingrett, som har satt av åtte dager til hovedforhandlingene.

Saken vil gå for lukkede dører, med unntak for familiemedlemmer, kriminalomsorg, helsevesen og media, som for sistnevntes vedkommende må følge saken via videolink, og det er nedlagt referatforbud hva angår saklig avgrensede detaljer.

Prosessen vil ta stilling til to sentrale spørsmål. Det ene er hvorvidt 16-åringen, som – kanskje noe overraskende – er funnet tilregnelig, vil bli dømt for drap eller grov kroppsskade. Tiltalte erkjenner ikke drapsforsett hverken mot Skuland eller den 24 år gamle kvinnen som ble knivstukket og livstruende skadet i den samme episoden.

Det andre er i hvilken grad straffeutmålingen vil kunne reduseres dersom retten finner at helsevesenet har gjort seg skyldig i svikt. NTB skriver:

Etter en svært turbulent periode gikk den da 15 år gamle jenta inn på Coop Obs på Sørlandssenteret i Kristiansand 26. juli i fjor. Der tok hun en kokkekniv fra hyllene som hun brukte til å drepe 17 år gamle Marie Skuland, som var sommervikar i butikken. Hun knivstakk også en 24-åring og påførte henne kritiske skader.

I månedene før drapet sto den drapstiltalte jenta for flere alvorlige hendelser med hærverk, utagering og trusler mot ansatte på ulike institusjoner, ifølge en rapport fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder. Den utagerende oppførselen eskalerte i tiden fram mot drapet.

Jenta ble flyttet mellom en rekke ulike institusjoner, og fikk ifølge rapporten ikke forsvarlig hjelp og behandling av verken av barnevernstjenesten eller helsevesenet. Både barnevernstjenesten og Sørlandet sykehus har vedgått og beklaget svikt.

Helsevesenet har åpenbart ikke vært feilfritt i sin omgang med 16-åringen, som en rekke ganger hadde truet med å hoppe fra Varoddbroen i Kristiansand, og en rekke ganger hadde vært i kontakt med politiet på grunn av vold og trusler. Psykiatere mente hun ikke var farlig for andre mennesker.

Men er helsevesenet de eneste som kunne ha avverget drapet på Marie Skuland?

Dette spørsmålet stiller hverken NTB, Aftenposten, Fædrelandsvennen eller andre som dekker saken. Svarene er nemlig litt for ubehagelige. For hvis en mindreårig myrder noen, faller det naturlig å spørre seg for eksempel hva slags jobb foreldrene har gjort.

Mediene vet, men unnlater å opplyse om, at faren i sin tid ble idømt en fengselsstraff av to års varighet for å ha mishandlet både kona og barna fysisk og psykisk i årevis. Mediene vet, men unnlater å opplyse om, at faren har vært siktet fra for drap og krigsforbrytelser i hjemlandet Afghanistan, hvor han var etterretningsleder og gjennom mesteparten av 1990-tallet deltok i krigen på Nordalliansens side, innen han i år 2000 kom til Norge med kone og på det tidspunktet fem barn. Den tiltalte 16-åringen er født i Norge.

Man kan spørre seg hvor ansvarlig det er av norske myndigheter å tillate at mennesker fra voldskulturer som har deltatt aktivt i en krig, bosetter seg i intetanende norske lokalsamfunn.

Er det virkelig helsevesenets ansvar at det ikke klarer å holde tritt med alle de tikkende bombene det får servert av norske politikere?

Kunne vi vennligst få vite litt mer om hvorfor akkurat denne mannen, som av norske medier tidligere er blitt omtalt som «sørlending», fikk opphold i Norge? Eller ville det gi Marie Skulands etterlatte grunn til å saksøke staten?

Saken er altså at den 17 år gamle jenta neppe ville ha fått livet så brutalt avsluttet i fjor sommer hvis ikke Norge hadde ført en utlendingspolitikk som vi kan konstatere er dødelig galskap.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!