Tavle

Sørlandssenteret i Kristiansand. Foto: Bjoertvedt / Wikimedia Commons.

Ankesaken mot tenåringsjenta som knivstakk til døde den 17 år gamle Marie Skuland på Sørlandssenteret i Kristiansand i fjor og alvorlig skadet en annen ung kvinne, er nå kommet opp for Agder lagmannsrett.

Lokalavisen Fædrelandsvennen har maratondekning, og saken dekkes både av NTB, NRK, TV2 og flere aviser. Det meste dreier seg om to temaer: Jenta som påstår hun ikke hadde drapsforsett, og hvilke feil offentlige helse- og barnevernstjenester måtte ha gjort.

Av en eller annen grunn er det ingen som snakker om to særdeles vesentlige sider ved saken: At familien til den drapsdømte jenta kom fra Afghanistan etter at faren hadde deltatt i krigen der sammen med Nordalliansen, samt at han både er blitt dømt for mishandling av sin egen familie i Norge og har vært siktet for krigsforbrytelser i hjemlandet.

Det er altså to parter som er skyldige i denne saken utenom den unge jenta: Faren som sørget for at hun vokste opp i et voldshelvete, og norske myndigheter som lot ham få bosette seg i vårt land.

I stedet skal vi late som om dette er helsevesenets skyld, og at tenåringsjenta ikke har den bakgrunnen hun har.

Dette er et av de største problemene man støter på i konsum av norske medier: Det krever stor anstrengelse for å late som om det som sies, er det viktigste. I virkeligheten er det viktigste det som ikke sies.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!