Sakset/Fra hofta

Nesten 600 elever må flyttes etter omfattende hærverk på flere skoler i Trondheim, skriver NRK. Camilla Trud Nereid, kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, er på banen igjen. Hun ønsker å hjelpe de hun mener å være sinte, de som «føler på avmakt og utenforskap».

– Det mest alvorlige er jo at noen faktisk gjør dette. Vi må finne ut hvorfor og hvordan vi kan hjelpe. Kanskje er de sinna, føler på avmakt og utenforskap og trenger hjelp til å finne en annen vei, sier Camilla Trud Nereid.

Camilla Trud Nereid, kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, betegnet sin overgang fra NTNU til kommunen som en «overgang fra Kardemommeby til Gotham City»

I fjor høst holdt flere elever seg hjemme fra Rosenborg Ungdomsskole etter trusler om skyting. En «multietnisk» ungdomsgjeng ved skolen sto bak hærverk og skytetrusler. Kommunen innrømmet at problemet hadde vært kjent. Lenge. Og det gjaldt visst ikke bare Rosenborg ungdomsskole heller.

Camilla Trud Nereid kommenterte da:

– Vi har hatt problemet siden skolestart i 2017. Vi har tidligere satt i gang en rekke tiltak, men vi ser nå at tiltakene ikke har fungert godt nok. Dette er et komplekst problem som vil ta tid. Dessverre er dette noe som også går igjen ved andre ungdomsskoler.

Nereid leter fremdeles etter svar. Hvorfor oppfører disse ungdommene seg sånn? Når hun forklarer dette med «utenforskap» så legger hun indirekte skylden på nordmenn for at det settes fyr på sofaen på skolen. For hun visste allerede at det er «multietniske» gjenger som står bak hærverket på skolene i Trondheim.

NRK lister opp hærverket på ulike skoler de siste tre ukene:

  • Siste helga i januar brøt noen seg inn på Ila skole og tømte et pulverapparat i sokkeletasjen, så hverken skolekjøkken, musikkrom eller gymsal kunne brukes på flere dager.
  • 3. februar var det innbrudd hos både Charlottenlund og Strindheim skole. Strindheim ble utsatt for så omfattende vannskader at nesten halvparten av elevene måtte flyttes til andre lokaler på ubestemt tid.
  • 13. februar var det innbrud hos Dagskolen på Lade.
  • Senest nå i helga ble en sofa tent på inne på Bispehaugen skole i Trondheim. Skadene er så store at driften av skolen må flyttes til andre lokaler i byen.

Rektor ved Bispehaugen skole, Heidi Merethe Torbergsen, er lei seg for at de som bedriver hærverk «føler at de må gjøre slike ting»:

– Det er trist for elevene, foreldrene og for oss som jobber her. Det er også trist at noen føler de må gjøre slike ting. Skadene er så store så vi må flytte hele driften av skolen. Når vinterferien er over så skal vi ha undervisninga på Brøset, sier Heidi Merethe Torbergsen, som er rektor ved Bispehaugen skole.

Dialogmenneskene gir altså ikke opp. De durer videre som Duracell-kaniner. Hærverket skal ikke straffes, men «forstås» og møtes med varme hjerter og armkroker. I mellomtiden må 600 elever i Trondheim undervises på brakkeskole i Brøset.

Det er bare Per-Tore Støen, direktør i Trondheim eiendom, som greier å løfte blikket fra empatigrøten: han vil lære av Sverige.

– Her må vi se på nye løsninger og tenke innovativt, og vi har begynt å samle erfaring fra blant annet Sverige der de har hatt mye hærverk på skolene sine, forteller Støen.

NRK

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.