Åtte ganger har elever satt fyr på skolen. Nå skal gratis varmmat bidra til å sette en stopper for brannene. Menyen gir et hint om hvem som står bak hærverket.

En serie med skolebranner har skapt frykt blant elever og lærere ved Galterud ungdomsskole i Drammen. Siden nyttår har noen forårsaket åtte branner i søppelbeholdere og garderobeanlegg.

Dette skriver NRK. Rektor Simon Jara sier at både elever og foreldre er veldig engstelige, og Jara havnet selv på legevakten etter å ha slukket en brann på et toalett. Men nå har rektor Jara innført en ny satsning for å stanse de påsatte brannene.

Gratis lunsj til de kriminelle pøblene! Minner om pizza til kriminelle og Tafsa inte, slik vi tidligere har sett i Sverige.

I dag er første dagen de får servert gratis lunsj. Bulgur og tzatziki står på menyen.

Man kan jo stille spørsmålet: Hvorfor serveres det ikke brunost og salami?

– Vi har et behov for samhold og fellesskapsfølelse. Da mener vi et måltid som hindrer utenforskap er et viktig tiltak, sier Jara.

Norsk mat er altså ekskluderende, i Norge! Men elevene er fornøyde.

– Kantina blir et samlingspunkt. Vi sitter og snakker sammen, i stedet for å gå rundt på skoleområdet. Vi blir roligere, og mer klare for timen når det ringer inn, forteller Ronja Teien i elevrådet.

Elevrådslederen synes det er helt greit at skolen nå kameraovervåkes.

– Jeg har ikke hørt at noen synes at det er et problem. Videoopptakene skal bare brukes hvis det skjer en hendelse. De som vurderer å tenne på, vil kanskje tenke seg om to ganger nå, sier hun.

FrP er kritisk, siden det er de som ikke oppfører seg som belønnes.

– Vi har veldig mange skoler i Drammen. Elevene på disse skolene får ingen gratis, varm mat som belønning for at de oppfører seg ordentlig. Det må ikke fremstå som at man belønner de som gjør kriminelle handlinger.

Dette sier  Lavrans Kierulf (FrP) som sitter i hovedutvalget for oppvekst og utdanning i Drammen kommune.

Men selv om rektor Jara forstår at det kan være vanskelig å se sammenhengen mellom påsatte skolebranner og gratis lunsj er han sikker på at det kommer til å virke. Det er jo mange elever som kommer på skolen uten å ha spist frokost. Som om dette utløser en naturlig vilje til å tenne på skolen.

– Nå tror jeg elevene ser fram til å bli servert ris og linser som vi har hatt tidligere. Det er en vegansk rett som koster veldig lite, men som gjør veldig, veldig mye for elevene våre, sier Jara.

Personlig hadde jeg flyttet mine barn umiddelbart til en annen skole, så fikk de heller klare seg uten ris, linser og skolebranner.

Men da vil jeg ifølge lokalpolitikere bidra til å «snakke ned skolen», i stedet for å fokusere på dette fellesskapet de alltid prater om. Som det sto i Drammens Tidende i 2021:

Galterud har også levekårsutsatte grupper. De trenger mer ressurser som går på det rent tekniske rundt bygningsmasse. De har også i årevis slitt med et omdømme som gjør at de i dag sliter med å rekruttere lærere. Når elever som opplever skam over å fortelle at de går på Galterud, og lærere som blir advart mot å ta seg jobb på Galterud, står sammen om å snu ryktet til skolen sin slik som de gjør på Galterud, er det et viktig budskap å få ut.

Posisjonen bestående av MDG, V, Ap, SV og Sp vil oppfordre media, politikere og foreldre til å bli med på å belyse det gode i våre lokalsamfunn. Vi kan enten være med på å bygge opp fellesskap, eller å rive det ned.

Med «levekårsutsatte grupper» som setter fyr på skolen er det ikke så rart at man «trenger mer ressurser», kan man jo innvende. Men da bryter man vel opp det vakre «fellesskapet».

Les også:

Rektor sa nei til muslimsk bønn i skoletiden, trues med lynsjing

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.