Norge slutter seg til EUs tiende sanksjonspakke mot Russland, opplyser Utenriksdepartementet.

Norge følger som vanlig EUs direktiver. Våre myndigheter har sluttet seg opp om alle de ulike sanksjonene til unionen, med noen små tilpasninger.

Denne runden ble vedtatt av EU 25. februar og omfatter 121 russiske personer og selskap, skriver NTB.

– Mulighetene for å drive handel med Russland er nå svært begrenset og innebærer en høy risiko, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding.

Listen over navn på sanksjonslisten nærmer seg 1.700.

De nye tiltakene inneholder blant annet plikter til rapportering for å kunne overholde økonomiske sanksjoner, nye eksportrestriksjoner på utstyr og teknologi som russiske militæret kan ha nytte av, og forbud mot å tilby lagringskapasitet for naturgass.

Det presiseres at det er lov med lostjenester til fartøy «under uskyldig gjennomfart».

– Vi må opprettholde presset på den russiske regjeringen og dens støttespillere. Sanksjonene rammer Russland økonomisk og forhindrer at viktige innsatsvarer når fram til den russiske krigsindustrien. Norge står sammen med Europa og har sluttet opp om alle EUs sanksjonspakker. Vi støtter og er solidariske med ukrainernes frihetskamp, sier Huitfeldt.

Ifølge UD rammer særlig importforbudet og pristaket på olje og gass den russiske økonomien hardt.

Russlands skatteinntekter fra olje og gass med 46 prosent sammenlignet med nivået før krigen, heter det i pressemeldingen.

– Sanksjonene blir stadig mer omfattende og er en sterk og tydelig europeisk reaksjon på Russlands brutale angrepskrig i Ukraina. Mulighetene for å drive handel med Russland er nå svært begrenset og innebærer en høy risiko, understreker utenriksministeren.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.