Greenpeace-aktivister lenket seg mandag fast for å hindre et tankskip å levere russisk olje til Essos terminal i Tønsberg. 20 av dem ble innbrakt av politiet.

Aksjonistene hadde planlagt å ta seg ut fra Åsgårdstrand til den Hongkong-registrerte oljetankeren Ust Luga ved terminalen på Slagentangen i Tønsberg kommune.

Politiet var imidlertid på stedet og klarte å stanse aksjonen. Likevel klarte minst sju av aksjonistene å komme seg ut i vannet i to kajakker og en gummibåt etter en dragkamp med politiet om båtene.

Aksjonistene tok seg innenfor sikkerhetssonen, hvor de lenket seg fast til tankskipets ankerkjetting slik at skipet ikke fikk beveget seg.

Til slutt ble de fjernet av politiet, og 20 personer ble innbrakt, opplyser Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

– Aksjonistene som hadde lenket seg fast, er nå frigjort av politiet og brakt til arresten. Bakgrunnen for at aksjonistene ble innbrakt var at de brøt sikkerhetssonen rundt oljeanlegget. De etterkom ikke pålegg fra politiet og ble innbrakt til sentralarresten i Tønsberg, heter det i pressemeldingen.

Fornøyd med aksjonen
Politioverbetjent Andreas Mørkve opplyste tidligere til NTB at politiet ønsket å både sørge for at Esso-raffineriet og oljetankeren fikk fortsette sin lovlige virksomhet, samt ivareta sikkerheten til aksjonistene.

– Samtidig ønsker vi å ivareta ytringsfriheten og ivareta god dialog. Vi setter ikke hardt mot hardt her, sa Mørkve til NTB.

Greenpeace er godt fornøyd med aksjonen og mener de fikk budskapet sitt fram.

– Vi er selvsagt glade for at vi stanset leveransen av russisk olje i flere timer. Det er utrolig fint å se all støtten vi har fått til denne aksjonen fra folk som har tatt kontakt med oss. Det er tydelig at befolkningen generelt synes det er helt vanvittig at Norge fortsatt importerer russisk olje som finansierer krig, sier kommunikasjonssjef Aud Hegli Nordø i Greenpeace Norge.

Sivil ulydighet
Aktivistene krevde altså at Norge slutter å importere russisk olje som finansierer Vladimir Putins krigføring i Ukraina og at tankskipet nektes lossing. I tillegg krever organisasjonen at regjeringen støtter en utvidelse av EUs sanksjonsliste slik at den omfatter all import av russisk olje og gass.

Greenpeace har sendt brev til både Esso og regjeringen med krav om umiddelbar stans i all import og handel med russisk olje og gass.

– Vi har prøvd å få Esso og regjeringen til å ta ansvar, uten å lykkes. Nå har vi ikke noe annet valg enn å bruke sivil ulydighet for å stanse oljetankeren, sier Greenpeace-leder Frode Pleym.

Ifølge Greenpeace er skipet lastet med 95.000 tonn jetparafin, en type olje som brukes til luftfart.

– Bryter ikke med sanksjonene
Esso Norge bekreftet overfor Dagbladets Børsen i forrige uke at de er mottakeren av oljen fra Russland.

– Kjøpekontrakten ble inngått før Russlands invasjon av Ukraina. Esso Norge har ikke andre kontrakter om kjøp av produkter fra Russland, sa informasjonsdirektør Anne Fougner i Esso.

Hun understreket at lasten ikke er omfattet av gjeldende sanksjoner mot Russland.

18. mars i år ble EUs sanksjoner mot Russland innført i Norge. Det er tiltak som skal begrense handel mellom Norge og Russland med varer og tjenester.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.