Også i dansk farvann produseres det olje. Nå har aktivister fra Greenpeace klart å stanse all produksjonsvirksomhet ved en plattform, ved å svømme ut til den. Under aksjonen er de selv iført drakter laget av oljebaserte plast-/gummiprodukter.

Det er E24 som melder om aksjonen som fant sted ved en oljeplattformdrevet av selskapet Total. Dette skal være Danmarks eldste oljeplattform, der begynte å pumpe opp olje i 1972.

«Fire danske aktivister i Greenpeace har svømt til plattformen Dan Bravo i Nordsjøen. Aktivistene protesterer mot olje- og gassutvinning i Danmark og krever en umiddelbar stans i alt søk etter olje og gass i landet. Det opplyser organisasjonen i en pressemelding tirsdag.»

Svømmeturen skal ikke ha vært lengre enn ca. 500 meter. Plattformen tilhører det franske oljeselskapet Total, som er det største som i sitt slag opererer i Danmark. Total kjøpte Mærsks oljevirksomhet i 2018.

Denne aksjonen ble ikke håndfast håndtert av sikkerhetsvakter eller politi. I stedet resulterte klima-ekstremistenes svømmetur i at all produksjon ved plattformen ble stanset, hvilket er i tråd med deres formål med aksjonen.

«Total har stanset aktiviteten på plattformen etter at aktivistene kom til plattformen som et sikkerhetstiltak, opplyser selskapet ifølge Reuters. En talsperson i det franske selskapet vil ikke si hvor mye av produksjonen som har blitt påvirket av aksjonen. Total produserer rundt 5 500 fat oljeekvivalenter hver dag ved plattformen. Plattformen er ikke bemannet, ifølge Reuters.

Dansk politi er kjent med situasjonen, men tar ingen grep med mindre eieren av plattformen ber om det, skriver nyhetsbyrået», skriver E24.

Det er uklart hvor lenge denne aksjonen vil vare.

«Greenpeace-medlemmene svømte 500 meter fra en båt til oljeriggen fordi det ikke er lov å kjøre båt helt inn til riggen.

– Vi har fredelig okkupert Dan Bravo-oljeriggen i dag for å fortelle lederne at med mindre de er modige nok til å stanse søket etter ny olje og gass i Danmark, blir de aldri de klimalederne de påstår at de er, sier aktivisten Ida Marie i pressemeldingen.

Greenpeace opplyser at de har med nødvendig utstyr og forsyninger for å bli om bord på oljeriggen i mange dager.»

Det som imidlertid er nokså klart, er at både Total og den danske stat taper penger på disse aktivistenes handling,en handling som etter manges mening vil være synonymt med ekstremisme.  I denne bransjen betyr hver time med driftsstans store summer.

Det er fra Greenpeace ikke fremlagt noen oversikt over hvilke konkrete, positive effekter denne aksjonen vil ha for jordas klima.

I kommentarfeltet under saken i E24 påpekes det at aksjonistene er iført våt-  eller  tørrdrakter, hjelmer og sikkerhetsdrakter laget av oljeprodukter, de fraktes ut til plattformen i en båt som trolig i stor grad er bygget ved hjelp av oljeprodukter – og båtens drivstoff er antagelig dieselolje.

Dette er dog ikke noe moment Greenpeace vektlegger i sin beskrivelse av aksjonen.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.