(Bilde fra en tidligere debatt i Dagsnytt 18) 

MDG bidrar til svekket tillit til norsk økonomi. Det gjør at internasjonale investorer trekker seg unna, og norske kroner blir stadig mindre verdt. Det er resonnementet til den erfarne finansmannen Jan Petter Sissener. Han ser for seg at MDG kan påføre norsk økonomi stor skade.

Mange har undret seg over hvorfor den norske krona står så svakt i forhold til andre valutaer. Faktisk er den svakere enn på mange tiår, eksempelvis koster nå en Euro over 10,20. Dette virker alt annet enn logisk. Få land i verden har en så solid økonomi som Norge, og rasjonelt sett burde vår valuta da vært svært sterk.

I tillegg er nå oljeprisen på et stabilt høyt nivå, rundt 60 dollar per fat. Oljemilliardene flommer inn i norsk økonomi. Det skulle også tilsi en høy kronekurs.

I stedet ser vi at norske kroner stadig svekkes. Importvarer blir dyrere, bedrifter og privatpersoner med utenlandsgjeld kommer i skvis, og det meste blir dyrere for nordmenn på ferie og shopping i utlandet. Harryturen er ikke like gunstig som den har vært.

Men aldri så galt, så er det godt for noe. Det positive er at norsk eksportnæring blir mer konkurransedyktig, noe ikke minst virksomhet utenfor oljesektoren har glede av.

MDG undergraver tilliten 

Men hva er årsaken? Til nettavisen E24 sier investoren Jan Petter Sissener at dette rett og slett er et spørsmål om tillit. Han mener det i internasjonale finansmiljøer for tiden er en generelt økende mistro og skepsis til norsk økonomi på litt sikt.

Det handler da som man forstår om MDGs tanker om norsk oljevirksomhet. Mange eksperter og utenlandske investorer frykter ifølge Sissener at  MDG vil styrke seg i norsk politikk fremover.

     «Sissener deltok mandag på Nordnet Investorkveld, hvor rundt 650 gjester hørte ham si at årsaken til den uvanlig svake kronen blant annet er Miljøpartiet De Grønne (MDG)», skriver E24.

    «….. valutamarkedet ser denne risikoen nå, og selger kroner», var Sisseners forklaring på hvorfor dette fører til svakere kronekurs allerede i dag, mens MDG fortsatt i all hovedsak kun har myndighet til å bestemme over sykkelfelter og utemøbler.

Vil legge ned det vi lever av

Sissener har senere presisert sine utsagn overfor E24:

«… all den politiske støyen i Norge rundt olje og oljens fremtid – og en vinglete Jonas Gahr Støre og et MDG som er helt klare på at oljeproduksjonen skal avsluttes innen 2030 – har absolutt en påvirkning på utlendingers tillit til den norske fremtiden».

I MDG har man vært tydelige på at norske, såkalte klimagassutslipp skal reduseres med 60 prosent innen 2030, og (helt urealistiske) 95 prosent innen 2050. De ønsker også å stanse all ny oljeutvinning. Oljenæringen skal «utfases» (legges ned, på godt norsk).

Sissener mener stortingsvalget i 2021 vil være avgjørende i denne sammenheng, noe han tror internasjonale investorer er meget vel klar over.

«Det er ikke vanskelig å se for seg en rødgrønn regjering i 2021 etter årets valgresultat, og hvis utlendingene begynner å tro at oljevirksomheten i Norge skal opphøre innen 2030, så er de ikke dummere enn at de skjønner at Norge ikke klarer å erstatte de 280 milliardene i kroner som oljen tilfører Norge i året», sier han til E24.

Hvor er Støre?

Konsekvensene av en MDG-influert oljepolitikk vil etter Sisseners syn dermed være åpenbare – og alvorlige:

«Da er det dessverre slik at Norge har svært lite å slå i bordet med. Vi har verdens høyeste lønnsnivå, en produksjon som bare synker, ingen kompetitive fortrinn «whatsoever», og en stat som koster dobbelt så mye som den svenske gjør for svenskene. Og vi har et skattenivå som ikke belønner risikoinvesteringer», sier investoren.

Han mener det er et stort problem at andre, rødgrønne politikere ikke er tydelige på hva de står for i denne forbindelse, og at det bidrar til å skape mistilliten ute i verden:

«En mann som må komme på banen er Jonas Gahr Støre, han må være bastant og si at norsk olje består og kommer til å bestå så lenge den er lønnsom. Så må man overlate til oljeselskapene å vurdere når den ikke lenger er det. Det er ikke noe Lan Marie Berg eller  andre har noen som helst forutsetning for å uttale seg om», mener han.

Alle får svi

Også nasjonal talsperson Arild Hermstad i MDG har uttalt seg til E24. Det er velkjente strofer han kommer med:

  «Det er helt avgjørende for å nå klimamålene våre og for norsk økonomi at vi setter i gang med en gradvis og styrt avvikling av oljenæringen» sier Hermstad. Han mener videre at det må «lages en god plan» for omstilling når oljebransjen forsvinner.

Det spørs vel om de hundretusener av nordmenn som jobber i oljebransjen blir beroliget ved tanke på at MDG skal lage en plan for deres fremtid.

Men det er mange flere enn oljeansatte som har grunn til å føle uro omkring dette. Som for eksempel nåværende og fremtidige pensjonister, trygdede, studenter, offentlig ansatte, brukere av helsevesenet og andre velferdsgoder osv., ja, faktisk hele befolkningen.

Den tilnærmet raserte norske samfunnsøkonomien MDG i praksis tar til orde for, vil ramme de aller, aller fleste her i landet, hardt.

Ikke minst de mange som i dag stemmer MDG.

Men for å forstå den sammenhengen, bør de nok søke informasjon andre steder enn i talene til en svensk 16-åring.

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂