Den tidligere aksjemegleren og nå porteføljeforvalter, med lang erfaring fra finansbransjen, Jan Petter Sissener, er ikke nådig i sin dom over venstresiden i norsk politikk.

Han hevder i en kronikk i Nettavisen at venstresiden sier den har skapt velferdsstaten, men samtidig ikke forstår at den er avhengig av oljeinntekter.

Sissener mener venstresiden vil kutte oljeinntektene samtidig som de ødelegger andre inntektsmuligheter.

– Vi har en regjering som ødelegger det den kan for norsk verdiskaping, men samtidig hevder å lete etter nye næringer som skal ta over etter oljen, skriver Sissener.

Han sier at den norske velferden er finansiert av oljeinntekter.

Sissener viser til at for 2023 er statens forventede inntekter fra olje og gass stipulert til å bli over 1400 milliarder kroner. Olje og gass utgjør dermed rundt halvparten av statens samlede inntekter.

– Likevel kappes politikerne nå om å kutte disse inntektene, og nærmest skammer seg over at Norge er rikt, skriver Sissener.

Verst av alle mener porteføljeforvalteren at MDG har vært, og viser til at de har påstått at oljenæringen går inn for en økonomisk krasjlanding og blir veldig ulønnsom.

«I tillegg til ansvaret Norge har for å fase ut vår utvinning av fossil energi, gjør verdens klimaomstilling at petroleumsnæringen blir stadig mer økonomisk risikabel», skriver partiet i en uttalelse.

– Det er litt søtt når de som vil ødelegge mest, blir så opptatt av økonomisk risiko, er Sisseners svar på det.

Regjeringen slipper heller ikke unna den saftige kritikken til den tidligere aksjemegleren, og han legger ingenting imellom:

– Regjeringen har en litt annen tilnærming. Den hevder å ville beholde oljenæringen, men ser seg heller om etter muligheter for å ødelegge på annet vis, skriver Sissener.

Hanne Skartveit vil beholde både olje og det grønne skiftet

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er blant dem i regjeringen som får sitt pass påskrevet av Sissener.

– Finansministeren forsøker å virke ansvarlig når han stadig maser om «stramt budsjett». Men han har gått på en smell og ikke engang klart å ta høyde for inflasjonen da budsjettet ble laget. Slike feil gjør at krisen i eldreomsorgen blir enda verre, fattigdommen øker enda mer, samtidig som samferdselsinvesteringer utsettes, tordner Sissener.

Dobbeltmoralen til Vedum og regjeringen påpekes også ettertrykkelig. Finansministeren har gjentatte ganger påpekt hvor viktig det er å ikke bruke mye oljepenger.

– Det er altså krise, men det betyr ikke at det ikke brukes oljepenger. Det gjør det som aldri før. Selv med det som finansministeren ynder å kalle et «stramt budsjett» brukes det hele 337 oljemilliarder i år. Når han utpå vårparten blir tvunget til å inflasjonsjustere pengebruken, blir det etter alt å dømme enda mer.

– Vi kan bare forestille oss hvordan det hadde vært uten bruken av oljepenger, konkluderer Sissener.

Eldre vansmekter mens fremmede inntrengere prioriteres

Statsminister Jonas Gahr Støre får skylden for å rasere det private næringslivet i Norge, samt at de rikeste flytter ut av landet.

– Statsminister Jonas Gahr Støre føler muligens at regjeringen lever på lånt tid. Det er kanskje derfor han har det så travelt med å ødelegge alt privat. Innsatsvilje mangler det dessverre ikke på i så måte. Rikinger som har flyttet til Sveits, gjør at staten går glipp av rundt en milliard kroner i skatteinntekter årlig, om ikke mer. Den regningen øker stadig. I tillegg forsvinner også risikokapital og «brainpower», samtidig som utlendingene med en annen kapitalkostnad fortsetter å kjøpe Norge, er dommen Sissener feller over Støre.

«I Norge har vi hatt et beskjedent, men vellykket, innslag av private aktører i velferden. Slikt er mer enn dagens regjering kan tåle, og er derfor noe den ødelegger.»

– Hvor mye summen av ødeleggelse fra dagens regjering har kommet opp i, er vanskelig å anslå. At det er snakk om mange milliarder kroner årlig, kan det likevel ikke være tvil om, er Sisseners nådeløse dom.

Han er heller ikke imponert over regjeringens strategi for å finne andre inntektskilder.

– Mens det vi har skal aktivt rives ned, så skal det samtidig kastes titalls milliarder kroner etter det regjeringen mener er «fremtiden». Da snakker vi om havvind, hydrogenproduksjon, batterifabrikker og en del annet som i dag er ganske langt unna å stå på egne ben økonomisk. Hele 60 milliarder kroner skal næringsministeren dele ut til dem som er flinkest til å innynde seg, avslutter Sissener.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp Mesteren og Margarita her.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp De helliges leir!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.