Den kraftige svekkelsen for den norske krona bare fortsetter. Klokken 13.00 kostet én dollar over 11 kroner. Dermed blir alt vi nordmenn eier mindre verdt.

Dette skriver E24.

Den norske kronen har svekket seg kraftig mot viktige valutaer som dollaren og euroen de siste månedene. Det er særlig euroen som har blitt dyrere i perioden, men de siste to ukene har kronen hatt en markant svekkelse mot dollaren.

Kronen har også svekket seg noe mot euroen onsdag. Én euro koster 11,82 kroner i skrivende stund.

Ifølge E24 har økonomer og såkalte eksperter problemer med å foklare hvorfor kronen har svekket seg så mye i 2023. Uro i internasjonal finans, nedgang i oljeprisen og at det norske rentenivået er lavere enn i de fleste land brukes gjerne som forklaringer.

At Norges bank selger norske kroner i en slik stund blir også nevnt.

Når krona taper verdi stiger prisene på alt som importeres. Utenlandsreiser blir dyrere, og Norges Bank sier at den svake kronekursen kan presse opp renta.

Oljefondets markedsverdi økes i norske kroner, og har passert 15.000 milliarder. Men dette er en falsk økning, siden kronen samtidig er mindre verdt.

Rune Østgård (se sak nederst) peker på at selv valutaen i Zimbabwe stiger mot den norske krona.

Pengetrykking, salg av egen valuta som er på vei nedover, en massiv økning av offentlig sektor, masseinnvandring i et land med en overvektig velferdsstat, gjentatte økonomiske feilgrep av myndighetene, og stor satsning på idiotiske klimatiltak som CCS, elektrifisering av sokkelen og batterifabrikker er noen eksempler. At Equinor utsetter havvindsprosjektet på Trollvind på ubestemt tid er nok et eksempel.

Det er ikke bare nordmenn som mister tilliten til sin egen valuta. Utenlandske investorer mister tilliten til norsk økonomi, og velger derfor andre valutaer å plassere pengene sine i. Regjeringen og Norges Bank virker handlingslammet.

Les også:

Ida Wolden Bache gjør krona til en shitcoin

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.