Den norske kronen har svekket seg ytterligere denne uka. Nå koster euroen 11,9 kroner.

Onsdag morgen må vi ut med 11,9 norske kroner til for å kjøpe én euro. Den europeiske valutaen ble mer enn ti øre dyrere i løpet tirsdag etter et oljeprisfall på 5 prosent.

Også mot dollaren er kronen svekket, og onsdag morgen må en ut med 10,8 kroner for en dollar. Og hundre svenske kroner koster nå 104,9 kroner. Kronen har svekket seg mer enn 20 prosent mot euro og 16 prosent mot dollaren det seneste året, skriver Dagens Næringsliv.

Tirsdag falt oljeprisen fra 79 til 76 amerikanske dollar. Onsdag morgen omsettes nordsjøolje for vel 75 dollar fatet på spotmarkedet.

Kronefallet kan ifølge Norges Bank gjøre at renten må heves mer enn forventet for å nå inflasjonsmålet på 2 prosent. Om det er utsikter til høyere prisvekst enn dette, blir renten satt opp. En annen faktor som taler for høyere rente, er at lønnsveksten i år blir høyere enn Norges Bank har forutsatt.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.