Den siste uka har norske kroner handlet rundt sine svakeste nivåer mot både euro og amerikanske dollar siden desember 2023. Dette melder E24.no.

Tirsdag var verdien på en euro oppe i 11,65 kroner, sammenlignet med 11,22 kroner ved årsskiftet.

Dollaren ble handlet til 10,74 kroner, sammenlignet med 10,16 kroner ved årsskiftet.

Dette er de svakeste nivåene for norske kroner siden før jul. Ei svakere krone gjør blant annet utenlandsferier dyrere for nordmenn.

Kronekursen var enda verre i fjor. Da norske kroner var på sitt svakeste i 2023, kostet en euro over 12 kroner og en dollar 11,20 kroner.

«Det virker som om gode nyheter ikke påvirker kronekursen, men dét gjør dårlige nyheter», sa valutastrateg Dane Cekov i Nordea til E24 da euroen nådde 12 kroner. «Jeg klør meg litt i hodet av dette».

Svak norsk krone gjør at Norge for første gang markedsføres som «billig»

35. måned på rad med eksportrekord for sjømaten

Norske kroner har vært på en kraftig nedtur det siste tiåret sammenlignet med mange valutaer. For fem år siden var en euro verdt 9,65 kroner og en dollar 8,53 kroner. For ti år siden var en euro verdt 8,24 kroner og en dollar 6,00 kroner.

Den svake norske krona kan være en fordel for enkelte bransjer. Eksportører av blant annet laks får flere kroner tilbake for hver euro de selger for. Også turistbransjen kan lokke flere turister til Norge fordi utlendinger får mer igjen for pengene sine enn tidligere.

Pris- og rentesjokk for barnefamiliene – utgiftene har økt med over 177.000 kroner

For folk flest gir ikke kronesvekkelsen bare dyrere ferier i utlandet og høyere priser på importerte varer. Den har også bidratt til langt høyere renter i Norge enn det eksperter trodde på forhånd.

Styringsrenta ligger nå på 4,5 prosent. Norges Bank tror at folks boliglånsrente vil toppe seg på rundt 5,7 prosent i snitt seinere i år, skriver E24.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.