Den svake kronekursen tynget resultatet til iskrem-giganten Hennig-Olsen Is AS med nesten 40 millioner kroner. Dette melder E24.

Nordens eldste iskremprodusent utenfor Kristiansand hadde sitt verste år noensinne i 2022. 2023 var litt bedre. Overskuddet kom på rundt fem millioner kroner, forteller toppsjef og medeier Paal Hennig-Olsen.

Nesten alt har gått opp i pris. «Jeg har aldri sett så høye sukkerpriser som i fjor».

Bortsett fra råvarer som melk, fløte og utvalgte ingredienser, importer Hennig-Olsen det meste til produksjonen i Norge. Derfor merker selskapet kraftig hvordan kronekursen utvikler seg. Norske kroner har svekket seg stort mot euro, dollar og mange andre valutaer over lang tid.

«I 2023 var valutaeffekten på bunnlinjen nesten på 40 millioner kroner».

Økende forskjeller: En kvart million færre tar utenlandsferie

Sentralbanksjefen rundt grøten om svak kronekurs

Hennig-Olsen har liten tro på at situasjonen kommer til å bedre seg.

«Den norske kronen kommer aldri til å bli sterk. Da skal de virkelig finne på noe».

Hvorfor tror du det, spør E24?

«Hva skal vi gjøre for å komme dit? Vi øker rentene, men det skjer ikke noe. Valutaen er jo bare supersvak. Jeg tror tilliten til norsk økonomi… Det er en liten økonomi som er veldig råvare- og oljeavhengig. Så jeg tror at hvis du er investor, så velger du heller en valuta i en sikrere økonomi».

Investor mener at svak norsk krone skyldes «ekstremt svak ledelse»

Kronen kan enkelt reddes, mener norsk finansguru

Å lytte til såkalte økonomiske eksperter har iskremsjefen sluttet med. Han bruker ikke lenger energi på å bekymre seg for kronekursen.

«Vi forholder oss bare til de valutakursene som er. Det er ikke noe vi skal spekulere i om skal opp eller ned. Vi må bare ta høyde for det som skjer i dag og i morgen».

Samtidig som svak kronekurs gjør innkjøp fra utlandet dyrere, er det et halmstrå oppi det hele, fremholder Paal Hennig-Olsen.

«Hvis du ser på vår bransje, og da tenker jeg på matvarebransjen som produserer til det norske markedet, så er jo en svak krone en beskyttelse mot import og dermed en beskyttelse mot nye utenlandske aktører».

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.