Norges Bank hever renten 0,50 prosentpoeng og styringsrenten blir dermed 3,75 prosent. Banken varsler enda en heving i august. Bankrenten vil nå ligge på rundt 5,5 prosent, det er en stor overgang for husholdninger som er vant til superlav rente over mange år.

Men sentralbanksjef Ida Wolden Bache hevder at de fleste husholdninger har økonomi til å klare det nye rentenivået. Flere vil imidlertid måtte stramme inn på forbruket.

Ikke minst fordi den svake kronekursen kommer på toppen av høy rente. Det bidrar til høyere priser, men også dyrere utenlandsreiser. Nordmenn opplever for første gang på lenge å ha en valuta som verdsettes til bare halvparten av valutaer vi var vant til å sammenligne oss med, som danske kroner.

Wolden Bache har ingen god forklaring på den svake krona. Hun snakket om et risikotillegg knyttet til krona, basert på rente og oljepris, men innrømmet at hun ikke hadde noe fullgod forklaring.

Mangelen på styring svekker tilliten til pengepolitikken. Sentralbanken tror høyere rente vil dempe inflasjonen, men det er i begge tilfeller – rente og inflasjon – forbrukerne som betaler prisen.

Les også:

Virke varsler hardere tider, men «vanlige folk» betaler

Ida Wolden Bache gjør krona til en shitcoin

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.