Glem sommerferien, du har kanskje ikke råd. Den norske kronekursen fortsetter sitt planlagte fall, og nå koster en euro 12 kroner. Vi blir fattige hjemme, og kan ikke lenger trøste oss med å føle oss rike på ferie.

Tirsdag passerte europrisen en ny grense da 1 euro kostet over 12 kroner for første gang siden mars 2020, skriverE24. Dollaren koster 11,17 kroner, mens et pund nærmer seg 14 kroner (13,88 kroner). (NTB)

Den danske krona koster nå 1,6 norske kroner. Det er ikke lenger deilig å være norsk i Danmark.

Økonomer og eksperter har slitt med å forklare hvorfor kronen har svekket seg så mye som den har gjort i år mot dollaren og euroen, skriver E24.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa ved forrige rentemøte at svekkelsen var større enn Norges Bank kan forklare med sine modeller, og at det rett og slett er vanskelig å forklare valutabevegelser.

Det er neppe gunstig at Wolden Bache pumper ut norsk valuta mens den faller i kurs. Tradisjonell økonomisk strategi er jo å gjøre det motsatte.

Uro i de internasjonale finansmarkedene og lavere oljepris er faktorer som tradisjonelt har vært trukket frem som negativt for kronen. Høyere renter og renteforventninger i utlandet pekes også på, da det er mer attraktivt å plassere penger der man får mest igjen for det. Kronesalgene til Norges Bank er også blitt trukket frem som en potensiell bidragsyter.

De som har fordel av at kronekursen faller, er de som liker høye tall på Oljefondet i norske kroner (som sentralbanksjef Wolden Bache), og de som har formuen sin plassert i dollar (som sjefen for Oljefondet, Nicolai Tangen).

Våre toppolitikere ønsker seg en internasjonal stilling i EU eller FN eller andre overnasjonale organisasjoner hvor de vil få lønna i euro eller dollar, og slipper unna det meste av skatten vi vanlige folk må slite med.

Prisene her hjemme påvirkes også av at andre valutaer blir dyrere. Alt som importeres til Norge, koster da mer, og det bidrar derfor til den allerede kraftige prisveksten man har sett her til lands i lengre tid.

E24 forsøker å berolige med det sedvanlige, at norske bedrifter som selger varer til utlandet, får igjen for produktene sine når kronen er svak.

Men dette er jo bare tøys. De får flere kroner, men det er fordi kronens verdi synker. Dessuten er de aller fleste bedrifter preget av prisstigningen, både som følge av den selvpåførte strømpriskrisen og at kostnadene på importerte varer øker.

Dette fremstår som en perfekt storm, og hverken Norges Bank eller Støre-regjeringen virker interessert i å fikse problemet. De fokuserer på symptomer i stedet for sykdom, mener mange økonomer.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.