Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

En svekket krone og utsikten til et dyrt lønnsoppgjør kan utsette det ventede rentekuttet fra Norges Bank. Det kan til og med bli renteheving, tror sjeføkonom.

Mange norske låntakere pustet lettet ut da sentralbanksjef Ida Wolden Bache ved forrige rentemøte antydet at det kan bli  rentekutt allerede i september.

Nåværende høye lånerente er tung å bære for mange, og ytterligere heving er det siste man ønsker seg.

Men nå kommer det igjen dystre varsler for renteutviklingen, melder NTB.

For i slutten av mars og gjennom påsken har kronen svekket seg, skriver Finansavisen.

Nettopp det å holde renten høy er et av sentralbankens viktigste verktøy mot svekket kronekurs, og derfor kan dette føre til at rentenedsettelsen må vente, kanskje må renten til og med videre opp. .

– Nok en gang er kronekursen betydelig svakere enn ventet av Norges Bank, og det taler nettopp for at det første rentekuttet skyves mer ut i tid, mener sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til avisen.

Han påpeker at rentebanen ikke indikerer et sikkert rentekutt før i desember.

– Og i verste fall, er det ikke utelukket at Norges Bank hever renten enda en gang, mener han.

– Dette er ikke tatt ut av løse lufta. I rentebanen har Norges Bank beholdt en liten opsjon for en heving i andre kvartal, legger Hov til.

Han peker på at dollaren fortsatt er sterk, og at man først kan se for seg sterkere kronekurs når renten settes ned i USA.

Videre viser han til at Norges Bank la seg på anslag for rammen i lønnsoppgjøret på 4,9 prosent, mens partene i arbeidslivet venter 5,1 prosent.

– De tilbakemeldingene vi får fra arbeidslivet er at Norges Bank har lagt seg litt lavt. Og hvis vi får lønnsvekst på 5-tallet og svak krone på toppen, ligger det an til et utsatt rentekutt og, i verste fall, en heving, tror Hov.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.