Sentralbanksjef Ida Wolden Bache avviser at den svake kronekursen har noe med politikk å gjøre. I stedet fremstiller hun det som om problemet plutselig en dag ramlet ned fra oven og er umulig å forstå.

Dette dadaistiske Uvitenhetens teater™ er ikke så ulikt skuespilleriet som kan observeres når de ansvarlige for de høye strømprisene slipper til i regimemediene for å forklare hvordan ting (ikke) henger sammen.

Disiplinen observeres påfallende ofte på flere av samtidens politikkområder.

– Det er mange forhold som kan ha betydning.

– Ulike temaer påvirker valutamarkedet på ulike tidspunkter.

– Vanskelig å forklare alle bevegelser i kronekursen.

Vage uttalelser som dette falt på løpende bånd fra Wolden Baches munn under Finanskomiteens åpne høring denne uken. Temaet var Finansmarkedsmeldingen for 2024.

«Den svake kronen har fått analytikere til å klø seg i hodet», skriver e24.

Dette er altså den samme publikasjonen som bare for en drøy uke siden kunne melde at Norges Bank overraskende nok valgte å øke salget av norske kroner fra 350 til 550 mill. kroner per dag, til tross for rekordsvak krone.

Salget går til inntekt for Oljefondets internasjonale investeringer.

Stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap) spurte i høringen om i hvilken grad svakere kronekurs skyldes politiske forhold.

– Vi snakker med internasjonale banker som opererer i dette markedet. Det er ikke det de først og fremst peker på, avledet Wolden Bache.

Etter e24-artikkelen å dømme, ble ikke Oljefondets rolle som potensiell valutapåvirker nevnt med et ord. Fondets papirverdi øker som en direkte følge av den svekkede kronen.

Nærmere bestemt bidro den svake kronekursen i første kvartal i år til en økning i fondets verdi på 647 milliarder kroner, kan vi lese på fondets nettsider. Det er altså ganske lønnsomt, i alle fall på papiret, at noen titalls prosenter av nordmenns surt oppsparte kroneverdier trylles bort.

Wolden Bache drøftet heller ikke hvorvidt regjeringens skattepolitikk, øvrige rammebetingelser, politikkutforming og eventuelt eksportnæringenes behov kan ha noe å si for kroneverdien.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.