Arkady Volozj (nr. 2. foran fra h.) feirer at selskapet Yandex noteres på  Nasdaq-børsen. AP Photo/Mark Lennihan

En medgründer i den russiske internettgiganten Yandex, Arkady Volozj, fordømmer det han beskriver som Russlands «barbariske» invasjon av Ukraina.

– Russlands invasjon av Ukraina er barbarisk, og jeg er kategorisk mot den, sier Volozj i en uttalelse torsdag.

Han fortsetter, og er særdeles hard i sin dom over Russlands krigføring mot sitt naboland:

– Jeg er forferdet over skjebnen til mennesker i Ukraina. Mange er mine personlige venner og slektninger, og de får husene sine bombet hver eneste dag, sier han videre.

NTB-Reuters melder om saken.

Volozj beskriver seg selv som en «Kasakhstan-født israelsk teknologientreprenør», og har fått kritikk i Russland for sitt tilsynelatende forsøk på å distansere seg fra russisk politikk.

Selv er han nå bosatt i Israel, og trenger dermed ikke frykte umiddelbar fengsling ved å ytre seg kritisk mot Putin-regimet.

Faren for at han på sikt kan komme til å «falle ut av et vindu», er imidlertid til stede, noe en del andre regimekritiske russere bosatt utenlands har erfart. Det er blant annet omtalt her:

(Saken fortsetter under) 

Russisk oljetopp død under uklare omstendigheter: «Falt ut av vindu»

Volozj har både russisk og israelsk pass. Han grunnla internettselskapet Yandex i Russland i 1997. Det fikk plass på den amerikanske Nasdaq-børsen i 2011.

– Selv om jeg flyttet til Israel i 2014, må jeg ta min del av ansvaret for Russlands handlinger, sier han.

Han trakk seg som administrerende direktør for Yandex og forlot styret etter at EU inkluderte ham på sin liste over sanksjoner mot russiske enheter og enkeltpersoner i juni 2022.

I offisiell russisk retorikk kalles krigen i Ukraina fortsatt «militær spesialoperasjon», noen få har forsiktig begynt å bruke begrepet «krig» selv i offisielle sammenhenger, mens Volozj altså kaller den «barbarisk invasjon».

Det er uvisst hvor stor støtte Putins krig i dag har i kretsen av russiske maktpersoner og oligarker, etter over 500 blodige og kostbare dager av den såkalte spesialoperasjonen som etter planen skulle være raskt overstått.

Les også: 

Titusenvis av amputasjoner i Ukraina siden invasjonen

Bestill fra Document forlag

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.