USAs utenriksminister Antony Blinken og Estlands statsminister Kaja Kallas. Foto: AP Photo/Raul Mee

Statsminister Kaja Kallas ber Nato opprette en «permanent og meningsfylt» styrke i den baltiske regionen, for å avskrekke Russland. Hun mener også at russerne bør straffes.

NTB melder som saken, og forteller at den estiske statsministeren Kaja Kallas omtaler Russland som en «veldig aggressiv nabo vi har lidd under». Hun mener at russerne må straffes for sine handlinger i Ukraina.

Kallas ber videre om at sanksjonene mot Russland utvides til å omfatte kryptovaluta, olje og havner fram til Putins «krigsmaskin» er lammet.

Hun møtte nylig USAs statsminister Antony Blinken som var på besøk i de tre baltiske landene, Estland, Latvia og Litauen.

I Estland møtte Blinken  landets mest høytstående tjenestemenn. Det skjedde dagen etter at han hørte appeller fra både Latvia og Litauen om mer støtte og sterkere tilstedeværelse fra USA og Nato for å avskrekke en fryktet russisk invasjon.

Blinken var tydelig i sitt svar, på vegne av USA og det øvrige Nato:

– Vi skal forsvare hver eneste tomme av Natos territorium med den fulle styrken av vår kollektive makt, sa Blinken, og la til at USA og andre allierte allerede har trappet opp tilstedeværelsen på forsvarsalliansens østre flanke.

USAs utenriksminister reiser videre til Paris senere tirsdag for et møte med Frankrikes president Emmanuel Macron. Tema blir nylige samtaler med Russlands president Vladimir Putin om Ukraina, og forsøk på å overtale den russiske lederen til å avslutte krigen.

Slik krigen i Ukraina har utviklet seg, er det mange som mener at Putin-regimets evne til å føre nye angrepskriger i Europa er sterkt svekket.  Betydelige tap av personell og materiell har redusert kapasiteten til Russlands militærmaskineri.

Store deler av nasjonens militære landmakt er for tiden involvert i den krevende krigen for å hærta Ukraina, og forflytning av ytterligere avdelinger hit er sannsynlig.

Det gir lite rom for nye, offensive eventyr for Putin og hans nærmeste.

Dessuten har krigen så langt avdekket at Russlands antatt formidable militærvesen sliter med grunnleggende svakheter og problemer, som generell ineffektivitet og logistikkproblemer, for å nevne noe.

Det kan bidra til å kjøle ned krigslysten hos landets ledelse.

Les også: 

Tunge tap for invasjonshæren: Russiske generaler skal være drept i Ukraina

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.