Litauens hovedstad Vilnius. AP Photo/Pavel Golovkin)

Litauens utenriksdepartement har sendt en formell protest til Russland etter at russisk politi satte opp flere litauiske politikere på en ettersøktliste.

Bakgrunnen for at russerne brått begynte å utstede etterlysninger av nabolandets politikere, er at Litauen har fjernet enkelte minnesmerker om den annen verdenskrig, satt opp under sovjettiden.

Document har tidligere omtalt etterlysningene, se artikkel under.

NTB-Reuters melder om saken.

I Litauen og andre baltiske stater som har vært under Russlands jernhæl, er det begrenset entusiasme for å omgis med til dels prangende statuer og annen satt opp av regimet i Moskva.

Disse minnesmerkene oppfattes som symboler for en dyster tid man helst vil distansere seg fra.

Dette er ytterligere aktualisert i lys av at Russland på nytt forsøker å underlegge seg et annet land som tidligere var regjert fra Moskva, nemlig Ukraina.

Kulturminister Simonas Kairys er en av dem som ble ført opp på denne ettersøktlisten tirsdag.

Kairys mener russiske myndigheter forvrenger virkeligheten.

– Regimet gjør som det alltid har gjort: De prøver å kvele friheten og fortsetter å skape sin egen versjon, som er i strid med fakta og logikk, sa han til nyhetsbyrået AFP da etterlysningen ble kjent.

Også Estlands statsminister Kaja Kallas og hennes statssekretær og stabssjef Taimar Peterkop står på listen, ifølge en database ved Russlands innenriksdepartement.

Både Estland og Latvia har store russiske mindretall og kan være påskudd for Russland til å blande seg inn i indre anliggender. Liknende påskudd har russerne brukt blant annet for å invadere Donbas og Krym.

Fra før er Russlands president Vladimir Putin etterlyst for krigsforbrytelser av den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Les også: 

Kaja Kallas etterlyst i Russland

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.