En rekke Nato-land har sendt ytterligere styrker til Øst-Europa de siste dagene, særlig i form av krigsskip og ekstra jagerfly.

Det dreier seg blant annet om skip og fly fra Danmark, Spania og Nederland, skriver Nato i en pressemelding.

I tillegg setter Nederland soldater og skip i beredskap for å slutte seg til Nato-styrker, mens Frankrike har uttrykt at de er klare for å sende soldater til Romania, og USA vurderer å sende ekstra styrker til Øst-Europa. De ekstra Nato-styrkene utplasseres i Litauen, Østersjøen, Svartehavet, Romania og Bulgaria.

– Jeg ønsker velkommen at allierte bidrar med ekstra styrker i Nato. Nato vil fortsette å ta alle nødvendige grep for å beskytte og forsvare alle våre allierte, deriblant ved å styrke den østlige delen av alliansen. Vi vil alltid svare på alt som svekker vår sikkerhet, blant annet ved å styrke vårt kollektive forsvar, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Situasjonen i Øst-Europa er for øyeblikket svært spent i forbindelse med at Russland bygger opp sine styrker rundt Ukraina. Særlig landene i Baltikum har bedt om forsterkninger.

– Vi er i ferd med å nå et punkt der den stadige russiske og hviterussiske styrkeoppbyggingen i Europa må bli møtt av grep fra Nato, skriver Latvias utenrikminister Edgar Rinkevics på Twitter.

Nato styrket tilstedeværelsen sin i Baltikum allerede i 2014, etter at Russland annekterte Krim.

Samtidig forbereder Nato et forslag om videre samtaler med Russland. Foreløpig har samtalene strandet på en liste med krav fra Kreml, som blant annet innebærer at Nato ikke tillater Ukraina å slutte seg til alliansen, og trapper ned tilstedeværet i Øst-Europa.

 

Les også: 

-En svak president risikerer å styrte USA ut i krig

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.