Etter at mediene har slått på trommene i lang tid og varslet storkonflikt i Ukraina, fødte Pentagon onsdag en mus: En rokering på bare 3.000 soldater, enda mindre enn de 8.500 som var satt i beredskap. Det var en klar erkjennelse av at Biden ikke hadde allierte med seg, og heller ikke Ukraina, som beskyldte Biden for å spre panikk. Stort mer klønete går det ikke an å takle en krise.

Men mediene forsøker å holde motet oppe: «USA sender tusenvis av nye soldater til Europa», lyder NTBs overskrift. Det var hva man ønsket seg. Men i virkeligheten handler det om 2.000 som spres på Polen og Tyskland, og 1.000 som flyttes fra Tyskland til Romania. Det handler om en styrkeforflytning, en rokering. At det kommer amerikanske styrker til Tyskland, eller at noen derfra flyttes til Polen eller Romania, er helt symbolsk og langt fra den aggressive opptrappingen haukene i Washington ønsket.

«Hauk» er borte

Tidligere var ordet «hauk» standard i NTB for alt som hadde med vestlige opprustning eller prinsippfasthet å gjøre. De som ville ha krig i Irak eller Syria, var hauker. De som ønsket å utplassere raketter i Sentral-Europa, var hauker. Ordet «hauk» symboliserte de farlige, de som satte verdensfreden i fare.

Nå er ordet borte fra NTBs vokabular, og hva er forklaringen? De er selv blitt «hauker». Det gjelder Demokratene, og det gjelder den liberale pressen. Russiagate synes å ha gjort noe med deres innstilling. De vil snakke om Putin, ikke om Kina. Overfor Kina gjelder «hauke»-betegnelsen alle som vil stå opp mot det kinesiske diktaturet.

Det mest pinlige for Biden, var at Tyskland så tydelig markerte at de ikke vil bli innblandet i konflikten med Ukraina. Tyskland sa nei til at tyskproduserte våpen kunne sendes til Ukraina, selv om de var solgt til allierte.

Det har aldri vært aktuelt å sende amerikanske soldater til Ukraina. Likevel later NTB som om man har gått tilbake på en forventning.

Ingen amerikanske soldater til Ukraina

President Joe Biden har gjort det klart at han ikke vil sette inn amerikanske soldater mot en eventuell russisk innmarsj i Ukraina, selv om USA forsyner landet med våpen til å forsvare seg selv, og søker å forsikre de europeiske Nato-landene om at USA står ved sine forpliktelser til å forsvare dem mot et angrep.

I tillegg til de nærmere 80.000 soldatene som er stasjonert i Europa, har USA satt 8.500 soldater i USA i høyberedskap til bruk i Nato-operasjoner. (NTB)

Hvis Kina offentlig støtter Russlands syn, vil det vise at Bidens klønete politikk har dyttet Putin i armene på Xi Jinping.

Onsdag opplyste Putin at Kina støtter Russlands krav om sikkerhetsgarantier og vil understreke det når han besøker Beijing i forbindelse med åpningen av vinter-OL.

USA har sendt skriftlig svar på Russlands krav til Putin, et brev som russiske myndigheter nå har til vurdering.

Den spanske avisa El País skriver onsdag at de har sett lekkede utskrifter av brevet, og at USA og Nato tilbyr samtaler om våpenkontroll, nedrustning og tillitskapende tiltak. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.