Joe Biden sa fredag at han vil sende forsterkninger til NATO-land i Øst-Europa, men han sa ikke når og hvor mange. Det etterlater et inntrykk av at han ikke vil forplikte seg, men beholder troppeforsterkninger som en mulighet. Ingen andre allierte har sagt de vil sende soldater. Biden ser mot meningsmålingene. Et nytt militært engasjement er ikke populært. Hvorfor kan ikke europeerne forsvare seg selv, spør amerikanerne.

President Biden told reporters Friday that he is moving U.S. troops to Eastern Europe and NATO countries in the «near term.»

The president made the comment after stepping off of Air Force One following a speech in Pittsburgh. He did not say how many troops would be going, and he added that he does not have an update on the tensions between Russia and Ukraine.

Selv ikke forsendelse av våpen har vært lett for ukrainerne. Tyskland nedla forbud mot at Litauen kunne levere tyskproduserte anti-dronevåpen til Ukraina. Med en så defensiv holdning er Bidens hender bundet.

Han har selv sagt at amerikanske soldater ikke vil stå på ukrainsk mark.

Biden said earlier this week there would not «be any American forces moving into Ukraine,» though he hinted then that U.S. troops could be moved to Europe. The troops may head to NATO front-line countries if Russian begins a large military operation against Ukraine.

Spørsmålet er derfor hva de skal gjøre. Russerne truer ikke Polen og Romania, de to landene som nevnes. Andre allierte vil ikke trå til. Biden har lite manøvreringsrom.

Men Biden er presset av medier og politikere som gjerne vil sette Putin på plass. En Republikanske senator foreslo for en tid tilbake taktiske atomvåpen som en mulighet. Normalt ville det utløst ramaskrik, men i den hissige tonen der Putin er gjort til busemann, er det ikke grenser for hva man kan si, og dette er i seg selv eskalerende. Det ene ord tar det annet.

Biden er selv offer for denne retorikken. I en telefonsamtale med president Zelensky denne uken advarte han om at russiske stridsvogner kunne innta Kiev. Zelensky forsøkte å berolige og si at noe slikt ikke er forestående, men Biden holdt på, helt til Zelenskyj ba han roe seg.

Det var CNN som meldte at samtalen ikke hadde forløpt godt. Det hvite hus var raske med å dementere. Men fredag ga Zelensky en pressekonferanse for utenlandsk presse der han langt på vei bekreftet at amerikansk alarmisme skapte problemer.

Zelenskiy sier indre undergraving er den største trusselen, og han mener undergraving av tilliten til at Ukraina kan forsvare seg. Det er dette Biden gjør med sitt snakk om at stridsvogner snart ruller inn i Kiev.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at vestlige advarsler om en russisk invasjon skader landet hans.

Mens Vesten er bekymret for en russisk invasjon av Ukraina, sier den ukrainske presidenten at indre destabilisering utgjør en større trussel for landet.

Under en pressekonferanse med utenlandske journalister fredag oppfordret han Vesten til ikke å skape panikk om russisk aggresjon.

– Den største faren for Ukraina nå er destabilisering av situasjonen innad i landet, sa han. (NTB)

Biden har dermed klart å skade Ukraina i sin iver etter å være tøff mot Putin.

Ifølge Zelenskyj har de vestlige advarslene om at en russisk invasjon kan skje når som helst, fått mange investorer til å selge seg ut av landets finansmarkeder.

– Vi trenger ikke denne panikken. Det koster ukrainerne dyrt, sa han. (NTB)

Denne tilrettevisning av krigshisserne får liten oppmerksomhet i medier som har spilt på spenningen.

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.