I USA heter det at Biden vurderer å sende soldater til Øst-Europa og Baltikum. Mediene presenterer det som om beslutningen allerede er tatt. Leser man nøye, ser man at f.eks. VG overdriver. Det kan nesten virke som om mediene fungerer som megafon for en koalisjon som ønsker konfrontasjon.

Biden kom til å si at han ikke ville reagere hvis Putin foretok en mindre inntrengning i Ukraina. Nå vil «krigspartiet» at han skal reise kjerringa.

President Biden is considering sending a few thousand troops to Eastern Europe and the Baltic States as part of a broader NATO effort to bolster NATO allies that border Russia and Ukraine, given recent tensions, Fox News confirms.

Advisors presented Biden with various options to respond to Russia’s aggressive stance in Eastern Europe in a Sunday briefing at Camp David. The president is considering sending 3,000-5,000 U.S. troops to Romania and to Latvia, Lithuania, and Estonia as part of a broader NATO effort. Other NATO countries may also contribute troops to warn Russian President Vladimir Putin not to try to move into neighboring countries.

Det er stor forskjell på å vurdere og å ha besluttet. VG trekker nyhetene etter håret. For den uinnvidde virker dette som en kraftig eskalering. Det er det foreløpig ikke.

I natt varslet USAs president Joe Biden at en opptrapping i Nato-land i Øst-Europa er under oppseiling, og mandag morgen svarte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Nato vil fortsette å gjennomføre alle nødvendige tiltak for å beskytte og forsvare alle allierte, inkludert å styrke den østlige delen av alliansen. Vi vil alltid svare på enhver svekkelse av vår sikkerhet, inkludert å styrke vårt kollektive forsvar, skriver Stoltenberg i en pressemelding.

Nato styrker allerede nå beredskapen og sender flere skip og jagerfly for utplassering i Øst-Europa.

Stoltenbergs pressemelding er uforpliktende og generell. VGs omgang med språket er «kreativ»: De to første ledd – «varslet» og «opptrapping», slås i hjel av det tredje: «under oppseiling». Det skulle stått «vurdering». Det er flere ledd unna en beslutning.

Ønsker VG å være krigshisser?

Overskriften refererer til forsvarsstyrking som skjedde for flere dager siden. Ellers må VG ta med landene som «vurderer» å sende forsterkninger. Vurdere kan like gjerne bety at man nøler og helst ikke vil, men sier noe for å gi inntrykk av handlekraft.

En vill historie kom fra Storbritannia søndag, der et kontor mente å vite at Putin ville installere en marionett i Kiev. Det skulle være en obskur politiker i et pro-russisk parti som ikke en gang er representert i nasjonalforsamlingen. Hvordan dét skulle gå til, ble det ikke sagt noe om. Det lød som om Putin skulle installere marionetten gjennom et kupp.

Assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trump K.T. McFarland sa søndag at Biden har vist seg så svak at motstanderne nå tester ham ut.

«Whatever happened in Afghanistan had a ripple effect with Ukraine. Whatever is going to happen with Ukraine is going to have a ripple effect with China, but it will have a ripple effect with Iran. It’s going to have a ripple effect with North Korea because all of these countries will think they’ll seize the moment. They’ll think this is my time. America’s weak, it’s disorganized,» McFarland said.

 

Ukraina-krisen: Nato sender krigsskip og jagerfly

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.