NATOs generalsekretær George Robertson i møte med Russlands president Vladimir Putin i 2003. Foto: Kreml.

Som nyutnevnt president i 2000 ønsket Vladimir Putin at Russland skulle bli med i NATO. Men Putin ombestemte seg da landet ikke ble invitert inn, men snarere fikk beskjed om å søke medlemskap, sa nylig NATOs daværende generalsekretær George Robertson.

Uttalelsen kom i en podkast der Robertson opptrådte sammen med tidligere CNN-journalist Michelle Kosinski og tidligere MI6-sjef Richard Dearlove.

Ifølge den tidligere NATO-sjefen aksepterte ikke Putin, som ønsket at Russland skulle bli en del av Vesten, å vente «sammen med en rekke land som ikke teller», skriver The Guardian.

George Robertson, a former Labour defence secretary who led Nato between 1999 and 2003, said Putin made it clear at their first meeting that he wanted Russia to be part of western Europe. “They wanted to be part of that secure, stable prosperous west that Russia was out of at the time,” he said.

The Labour peer recalled an early meeting with Putin, who became Russian president in 2000. “Putin said: ‘When are you going to invite us to join Nato?’ And [Robertson] said: ‘Well, we don’t invite people to join Nato, they apply to join Nato.’ And he said: ‘Well, we’re not standing in line with a lot of countries that don’t matter.’”

Ved årtusenskiftet hadde Putin sagt til BBC at Russland tilhører den europeiske kulturen, og at han ikke så for seg landet isolert fra «Europa og det vi ofte kaller den siviliserte verden». Men for Putin forutsatte et NATO-medlemskap at Russland skulle tas i betraktning som en likeverdig partner.

Siden vokste Putins skepsis mot Vesten:

After the Orange Revolution street protests in Ukraine in 2004, Putin became increasingly suspicious of the west, which he blamed for funding pro-democracy NGOs. He was further angered by Nato’s continuing expansion into central and eastern Europe: Romania, Bulgaria, Slovakia, Slovenia, Latvia, Estonia and Lithuania chose to join the alliance in 2004; Croatia and Albania followed in 2009. Georgia and Ukraine were promised membership in 2008 but have remained outside.

NATOs nåværende generalsekretær Jens Stoltenberg har den senere tiden uttrykt bekymring for det stadig sterkere politiske og militære samarbeidet mellom Russland og Kina. Om Kina har han sagt at landet representerer en strategisk utfordring for Vesten.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.