Vladimir Putin har bestemt seg for å invadere Ukraina, sa Joe Biden fredag. Ifølge Det hvite hus skulle russerne ha invadert sist onsdag. Nå trapper Biden opp retorikken ved å si at beslutningen er tatt. Men det passer dårlig at president Zelenskyj drar til sikkerhetskonferansen i München.

President Biden said Friday he is «convinced» that Russian President Vladimir Putin has decided to invade Ukraine.

De allierte er misfornøyd med at Zelenskyj ikke er med på notene og blir hjemme. Men de ytrer ikke kritikken åpent, de sier at det gir russerne en anledning til å invadere.

Zelenskyj skal møte Kamala Harris lørdag.

NATO allies, including White House officials, are concerned by Ukrainian President Volodymyr Zelensky’s decision to depart Kyiv for the Munich Security Conference this weekend, sources told Fox News Friday.

Biden ymtet derimot åpen kritikk av Zelenskyj: – Det var ikke det smarteste han kunne gjøre.

In answer to questions from reporters as to whether he believed it would be a mistake for Zelensky to leave Ukraine at this time Biden said, «It may not be…the wise choice, but it’s his decision.»

«That’s a judgment for him to make,» Biden said. «It’s in the pursuit of a diplomatic solution.»

Bidens retorikk er dramatisk og alarmistisk. Han gjentok fredag at russerne kom til å bombe Kiev, en by med 2,8 millioner innbyggere. Mediene og politikerne har pisket opp en krigsstemning som kan utløse panikk.

Amerikanerne påstår at russerne har begynt destabiliseringsprosedyrer inne i Donetsk og Luhansk. OSSE er med på notene og rapporterer «dramatisk økning» i antall hendelser, for senere å kalle det betydningsfullt. Det er smått med konkrete beskrivelser. Det har vært «hendelser» mellom separatistene og Kiev helt siden 2014.

Mediene i Vest-Europa er med å piske opp krigsstemning. Norges forsvarsminister Odd Roger Enoksen reiser ikke til München pga. krigsfrykt.

NATO allies concerned by Zelensky move to leave Ukraine, threat of Russian invasion almost certain

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.